Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Un val de cutremure a lovit România în ultimele 24 de ore. Cel mai mare a avut magnitudinea 5

Un val de cutremure a lovit România în ultimele 24 de ore. Cel mai mare a avut magnitudinea 5

Un articol de: Beatris Ionita - 25 Apr 2020, 09:38
Un val de cutremure a lovit România în ultimele 24 de ore. Cel mai mare a avut magnitudinea 5 Eveniment

Un cutremur puternic a lovit România în dimineața zilei de 25 aprilie. Seismul cu magnitudinea de 5 s-a produs la ora 01:04, în zona seismică Vrancea, Galați, la adâncimea de 22 de km. 

Mișcarea pământului s-a resimțit la 67km NV de Galati, 80km NV de Braila, 86km SE de Bacau, 141km S de Iasi, 147km E de Brasov, 154km NE de Ploiesti, 163km SV de Chisinau, 194km NE de Bucuresti, 197km SV de Tiraspol, 211km NV de Constanta.

Liniștea nopții a mai fost întreruptă de un alt seism care a avut loc la ora 03:07, în zona Crișana Bihor, carea a avut magnitudinea de 2, 7, la o adâncime de 5 km. 

Orașele în apropierea cărora s-a produs cutremurul sunt: Oradea, Arad, Debrecen, Cluj-Napoca, Timisoara, 1Szeged,  Sibiu, Miskolc,  Kosice,  Novi Sad.

 

 

Ziua de vineri, 24 aprile a avut intensitate seimică ridicată 

 

Cel mai important lucru este să ne pătrăm calmul și să îi liniştim şi pe cei mai vulnerabili, cum sunt copiii și bătrânii și să îi punem la adăpost dacă este posibil. De obicei, cutremurele durează doar câteva secunde, chiar dacă această perioadă poate fi intensă.

Primul cutremur al zilei s-a produs la ora 02:18, la granița Slovaciei cu Ungaria, a avut magnitudinea de 3.7, la adâncimea de 9km, însă unda a ajuns și la Oradea. 

Al doilea cutremur a avut loc, la ora 10:24 și a lovit Oltenia, Gorj, cu o magnitudinea de 2.0, la adâncimea de 4km.

Orașele în care s-a înregistrat  unda seismică sunt:Craiova, Sibiu, Pitesti,Timisoara, Arad, Cluj-Napoca, Belgrade, Zemun, Nis.

Al treilea, s-a înregistrat la ora 16:06, în zona seismică Vrancea, Buzău, cu o magnitudine de 2.9, la adâncimea de 137km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe Brasov, Ploiesti,  Bucuresti,  Bacau,  Braila, Galati, Pitesti,  Sibiu, Ruse,  Iasi.

 

Ce trebuie să facem în caz de cutremur?

Cel mai important lucru este să ne pătrăm calmul și să îi liniştim şi pe cei mai vulnerabili, cum sunt copiii și bătrânii și să îi punem la adăpost dacă este posibil. De obicei, cutremurele durează doar câteva secunde, chiar dacă această perioadă poate fi intensă.

Liniile telefonice trebuie să rămână disponibile pentru apeluri la salvare, pompieri, deci nu faceți apeluri telefonice care nu reprezintă o urgență.

Specialistii ne recomandă să rămânem în locuință sau în încăperea în care ne află, în caz de cutremur.  Totuși, trebuie să rămânem departe de ferestre care se pot sparge. Cel mai sgur loc este  sub o grindă, toc de uşă, sub un birou sau masă, care  pot feri de unele obiecte care ar putea să cadă sau să se desprindă în timpul seismului. 

Totodată, vă puteţi proteja rămânând întins cu faţa în jos și cu palmele împreunate pentru a vă proteja capul, ceafa, la podea lângă un perete.

Este complet interzis ieșirea din încăperea pe uşă, aruncarea de la ferestrele etajelor superioare. Scările trebuie evitate, ca și lifturile.  Dacă este posibil, deschideţi uşa de la ieșire, pentru a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.

În cazul în care aveți posibilitatea, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, pentru a preveni un incendiu.

 

Citeşte mai multe despre:   cutremur