Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cutremur cu magnitudinea de 3,6 în România. Uite unde s-a resimțit

Cutremur cu magnitudinea de 3,6 în România. Uite unde s-a resimțit

Un articol de: Beatris Ionita - 06 Mai 2020, 21:02
Cutremur cu magnitudinea de 3,6 în România. Uite unde s-a resimțit Eveniment

Un cutremur cu magnitudinea de 3.6, s-a produs miercuri, la ora 19:29:49, în zona seismică Vrancea, Buzău, la adâncimea de 93km, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a resimțit în apropierea următoarelor oraşe: 3km E de Brasov, 80km NE de Ploiesti, 112km S de Bacau, 128km V de Braila, 128km V de Galati, 133km N de Bucuresti, 148km NE de Pitesti, 178km E de Sibiu, 195km SV de Iasi, 198km N de Ruse

 

UPDATE, 7 mai, ora 00.10:  Un al doilea seism cu magnitudinea 3,7 a avut loc în județul Buzău, zona seismică Vrancea.

Acesta s-a produs a ora 21.10, la o adâncime de 141 km, scrie infp.ro.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 70km E de Brasov, 83km NE de Ploiesti, 110km S de Bacau, 122km V de Braila, 122km V de Galati, 135km N de Bucuresti, 154km NE de Pitesti, 184km E de Sibiu, 191km SV de Iasi, 200km N de Ruse

 

Ultimul seism s-a produs duminică, tot în Buzău

 

Mișcarea a înregistrat 3 grade magnitudine pe scara Richter, la ora 3:58, în  zona seismică Vrancea.


Cutremurul s-a produs la o adâncime de 94 de kilometri și s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 76 kilometri est de Braşov, 85 km nord-est de Ploieşti, 109 km sud de Bacău, 115 km vest de Galaţi, 115 km vest de Brăila, 136 km nord de Bucureşti, 159 km nord-est de Pitești, 189 km sud-vest de Iasi, 191 km est de Sibiu, 200 km nord de Ruse.

 

 

 

Cel mai puternic seism din 2020 a avut loc în aprilie

 

Cel mai violent cutremur de anul acesta a avut loc în dimineața zilei de 25 aprilie. Seismul cu magnitudinea de 5 s-a produs la ora 01:04, în zona seismică Vrancea, Galați, la adâncimea de 22 de km. În aceea noapte s-a mai produs încă un seism, la ora 03:07, în zona Crișana Bihor, care a avut magnitudinea de 2, 7, la o adâncime de 5 km. 

În luna aprilie, INFP a raportat 15 cutremure  pe teritoriul țării noastre, plus încă alte două în Marea Neagră.

Seismele au avut magnitudini cuprinse între 2 și 3, deci moderate. De altfel, seismologii spun că este bine să se producă seisme mici pentru că nu se acumulează multă energie care să refuleze într-un cutremur major.

 

Ce trebuie să facem în caz de cutremur?

Cel mai important lucru este să ne pătrăm calmul și să îi liniştim şi pe cei mai vulnerabili, cum sunt copiii și bătrânii și să îi punem la adăpost dacă este posibil. De obicei, cutremurele durează doar câteva secunde, chiar dacă această perioadă poate fi intensă.

Liniile telefonice trebuie să rămână disponibile pentru apeluri la salvare, pompieri, deci nu faceți apeluri telefonice care nu reprezintă o urgență.

Specialistii ne recomandă să rămânem în locuință sau în încăperea în care ne află, în caz de cutremur.  Totuși, trebuie să rămânem departe de ferestre care se pot sparge. Cel mai sgur loc este  sub o grindă, toc de uşă, sub un birou sau masă, care  pot feri de unele obiecte care ar putea să cadă sau să se desprindă în timpul seismului. 

Totodată, vă puteţi proteja rămânând întins cu faţa în jos și cu palmele împreunate pentru a vă proteja capul, ceafa, la podea lângă un perete.

Este complet interzis ieșirea din încăperea pe uşă, aruncarea de la ferestrele etajelor superioare. Scările trebuie evitate, ca și lifturile.  Dacă este posibil, deschideţi uşa de la ieșire, pentru a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.

În cazul în care aveți posibilitatea, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, pentru a preveni un incendiu.

Citeşte mai multe despre:   cutremur