Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cutremurător: A început DESHUMAREA fostului episcop martir al Huşilor, Grigore Leu. Ce ENIGME vor ieşi la lumină după 69 de ani

Cutremurător: A început DESHUMAREA fostului episcop martir al Huşilor, Grigore Leu. Ce ENIGME vor ieşi la lumină după 69 de ani

Un articol de: - 25 Sep 2018, 11:39
Eveniment

La Episcopia Huşilor a început, marţi dimineaţă, deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale fostului episcop martir al Huşilor, Grigore Leu, mort în condiţii suspecte în urmă cu 69 de ani.

Acţiunea, iniţiată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), are drept scop stabilirea cauzelor decesului fostului ierarh, despre care se crede că ar fi fost otrăvit în perioada regimului comunist, transmite Agerpres.

Cercetările de la Huşi vor fi efectuate de un colectiv de arheologi de la IICCMER şi instituţiile muzeale colaboratoare: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie şi Ştiinţele Naturii Aiud şi Muzeul de Istorie Turda şi se vor desfăşura în conlucrare cu Parchetul Militar, care a fost sesizat de IICCMER în privinţa acestui caz.

Grigorie Leu s-a născut la 2 mai 1881 în judeţul Vaslui. El a fost un anticomunist convins, luând atitudine împotriva acestui sistem social-politic bazat pe ateism. A fost al 49-lea ierarh al Eparhiei Huşilor, deţinând funcţia de episcop între anii 1940-1949, până la desfiinţarea Episcopiei Huşilor de către regimul comunist. Mormântul său este situat în faţa absidei altarului Catedralei Episcopale din Huşi.


Povestea dizidenţei şi otrăvirii sale de către comunişti e relatată pe site-ul IICCMER.

Încă din vremea când era arhiereu vicar, la Iasi, opozitia lui Grigore Leu faţă de orânduirea comunistă o argumenta cu exemple nefaste din ţările unde ea a fost acceptată, dar si cu sustineri si argumentări de ordin teologic si național.

După 1944, pe fondul schimbărilor social-politice intervenite în tară, a devenit mai rezervat în exprimările publice, evitând atitudinile care puteau să dea impresia de angajare politică în noile conjuncturi. După mai bine de trei secole de existentă neîntreruptă, în 23 februarie 1949, a fost desfiintată Episcopia Husilor. Grigorie Leu urma să fie pensionat din oficiu, primind îngăduinta de a rămâne în mănăstire.

La 25 februarie 1949 a fost invitat la Guvern pentru consultări în problemele incriminate de demersurile sale repetate. În discutia purtată cu presedintele Consiliului de Ministri, Petru Groza, episcopul Grigorie a abordat punctual toate hotărârile statutare ale noului decret de functionare a Bisericii Ortodoxe, evidentiind daunele ce se aduc intereselor majore ale Bisericii si ale românilor în general. Alte probleme abordate au privit desfiintarea fortată a Episcopiei Husilor, dar si chestiunea plecării ilegale din tară, în august 1948, a fiului său, preotul Victor Vasile Leu, care, prin emisiuni difuzate la posturi de radio străine, ataca sistematic regimul proletar.

Episcopul Grigorie Leu a fost apoi invitat de către primul-ministru la o masă protocolară unde nu a servit decât o cafea. Imediat după părăsirea locului a început să se simtă rău, dându-si seama că a fost otrăvit. Din mărturiile celor apropiati care au stat în preajma sa, rezultă că episcopul avea o stare bună de sănătate, fiind în integritatea si deplinătatea puterilor fizice si mintale, având un regim de viată foarte cumpătat.

Ierarhul s-a întors cu trenul spre Huşi, coborând în gara Crasna din judetul Vaslui, unde trebuia să schimbe garnitura. Până la sosirea trenului spre Husi a fost găzduit de o cunostintă, Ioan Gh. Humă, care atunci era impegat de statie. Acesta a fost rugat de episcop să telegrafieze la Medgidia pentru a fi anuntată cumnata sa, Valentina Leu, medic de profesie, ca să vină de urgentă la Husi. Vădit slăbit, ierarhul si-a continuat drumul cu trenul spre casă, iar a doua zi la resedinta episcopală a sosit si doctorita Valentina Leu, care l-a supravegheat si îngrijit până în ultima clipă a vietii sale. Asistenta medicală a mai fost asigurată si de doctorului Găitulescu, directorul spitalului din Huşi.

Înaltul prelat, fiind constient că va muri în scurt timp, a spus tuturor persoanelor apropiate cu care a venit în contact în acele zile că a fost otrăvit prin cafeaua pe care o băuse la masă cu primul-ministru. Cu luciditate, în pofida suferintelor provocate de substanta otrăvitoare, având manifestări de greată, dureri abdominale si inghinale, slăbiciune si sete cumplită, si-a adus la zi testamentul spiritual si pe cel material, iar fiului său i-a lăsat însemnele ierarhice si odăjdiile. A cerut să fie îmbrăcat modest, cu vesminte vechi, si îngropat simplu în latura exterioară a bisericii episcopale”.

Citeşte mai multe despre:   Grigore Leu,   Husi
 
 
 
Loading...