Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dan Andronic: Documentul prezentat de Antena 3 privind legăturile lui Traian Băsescu cu Securitatea este un fals grosolan

Dan Andronic: Documentul prezentat de Antena 3 privind legăturile lui Traian Băsescu cu Securitatea este un fals grosolan

Un articol de: - 23 Sep 2015, 16:36
Dan Andronic: Documentul prezentat de Antena 3 privind legăturile lui Traian Băsescu cu Securitatea este un fals grosolan Eveniment

În cadrul unei emisiuni televizate, difuzate la Antena 3 în data de 22 septembrie a fost prezentat un document care ar fi trebuit să ateste legăturile lui Traian Băsescu cu Securitatea înainte de 1989.

Jurnalistul Dan Andronic susține că acest document este un fals grosolan și aduce argumente în privința susținerii afirmațiilor sale, într-un articol pe Evenimentul Zilei.

Primul argument adus de jurnalist este faptul că deși documentul este datat 16 octombrie 1984 și este adresat către comandatul unităţii 0544, Aurel Stamatoiu, generalului-colonel Iulian Vlad, şeful Securităţii statului, la acea dată Iulian Vlad nu era şeful Departamentului Securităţii, acesta se numea Tudor Postelnicu.

Aici apare primul element de suspiciune. Potrivit ierarhiei şi regulamentelor aflate în vigoare în acel moment, generalul Aurel Stamatoiu era subordonat direct ministrului de interne, George Homoşteanu, iar în anul 1984, Iulian Vlad nu era şeful Securităţii Statului, ci doar secretar de stat în Ministerul de Interne, cu atribuţii pe linia de contra-spionaj şi combaterea terorismului. Şeful Departamentului Securităţii Statului în data de 16 octombrie 1984, data falsului document, era nimeni altul decât Tudor Postelnicu.

Generalul-colonel Iulian Vlad a devenit şeful Securităţii Statului în 1987, iar Tudor Postelnicu era în acelaşi an ministru de Interne. Deci, falsul prezentat de Antena 3 descrie o realitate politică care va fi valabilă doar peste 3 ani, în 1987”, a scris Dan Andronic.

Un al doilea argument pe care jurnalistul îl invocă este structura documentului: Raportul prezentat marți de Antena 3 este dactilografiat, iar modul de redactare a unui astfel de document înainte de 1989 era altul.

Modul de redactarea a unui asemenea raport înainte de 1989 era total diferit. Rapoartele erau dictate şi bătute la maşină, numai că acolo unde apăreau numele operaţiunilor, locaţiilor, numele informatorilor, rezidenţilor sau ale ofiţerilor deplin conspiraţi, se lăsa loc liber urmând că acestea să fie completate de mână de către cel care întocmea raportul. În documentul prezentat de Antena 3 totul este scris la maşină. Un mod de redactare al unui raport al Securității imposibil!”, a mai scris jurnalistul.

Al treilea argument adus de Dan Andronic este faptul că în document este prezent numele lui Traian Băsescu, iar dezvăluirea numelor reale ale persoanei care sprijinea o acțiune a Securității nu constituia o practică a Securității.

Nu există niciun motiv, nici o uzanţă sau precedent prin care numele unei persoane care sprijinea o acţiune a Securităţii, ca informator, ca rezident! sau ca ofiţer deplin conspirat să apară cu nume şi prenume. Se folosea obligatoriu numele conspirativ. 

 Ca să fiu şi mai clar, orice persoană care avea o anumită relaţie pe linia muncii informative cu Securitatea Statului primea unul sau mai multe nume conspirative, doar acestea fiind folosite în documentele interne ale Securităţii.

...

În 1984 Traian Băsescu era mai mult pe mare, fiind comandant de navă. Este greu de priceput cum răspândea materiale de propagandă în Portul Constanţa în condiţiile în care naviga luni de zile la rând pe oceanele planetei”, a mai scris acesta.

Citeşte mai multe despre:   Dan Andronic,   Traian Basescu,   fals,   document,   securitate