Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dana Gîrbovan: Preşedintele nu poate să refuze revocarea pentru că nu este oportună, ci doar pentru că nu sunt motive întemeiate (VIDEO)

Dana Gîrbovan: Preşedintele nu poate să refuze revocarea pentru că nu este oportună, ci doar pentru că nu sunt motive întemeiate (VIDEO)

Un articol de: - 20 Apr 2018, 21:23
Dana Gîrbovan: Preşedintele nu poate să refuze revocarea pentru că nu este oportună, ci doar pentru că nu sunt motive întemeiate (VIDEO) Eveniment

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a fost invitat Sorinei Matei în ediţia de vineri a emisiunii Actualitatea Românească. Aceasta a comentat subiectul refuzului preşedintelui Iohannis de a refuza revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi anunţul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a sesiza CCR.

"Preşedintele nu are în niciun caz o oportunitate politică, un drept de a alege suveran între a alege revocarea sau nu, dar în acelaşi timp are dreptul şi obligaţia să verifice dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru revocare. 

Sunt trei cazuri în care o persoană care ocupă funcţie de conducere poate fi revocată: nu mai îndeplineşte condiţiile de a ocupa funcţia respectivă, modul de exercitare a atribuţiilor manageriale şi cea privind aplicarea unei sancţiuni disciplinare.

Dacă un procuror general este sancţionat disciplinar, chiar cu un avertisment pentru o faptă relativ uşoară, ministrul Justiţiei trebuie să demareze procedura de revocare, iar preşedintele poate să verifice după doar dacă a fost sau nu aplicată sancţiune disciplinară.

Textul vorbeşte de verificare pe care trebuie să o facă ministrul Justiţiei. Domnul Tudorel Toader a făcut verificarea, dânsul a considerat că sunt îndeplinite condiţiile şi a declanşat procedura. A trecut pe la CSM, a fost un aviz consultativ, şi acum preşedintele este chemat să dispună privind revocarea. Dânsul nu poate să spună că refuză revocarea pentru că consideră că nu este oportună în acest moment, ci poate doar să spună că motivele arătate de ministru nu sunt întemeiate şi să argumenteze privind acestea", a afirma Dana Gîrbovan.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Dana Girbovan,   Tudorel Toader ,   Klaus Iohannis,   DNA