?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Darius Vâlcov, semnal dur: "Și domnul Isărescu, și eu nu putem să țintim la funcția de Guvernator BNR în momentul în care ai niște probleme nerezolvate din spate”

Darius Vâlcov, semnal dur: "Și domnul Isărescu, și eu nu putem să țintim la funcția de Guvernator BNR în momentul în care ai niște probleme nerezolvate din spate”

Un articol de: B1.ro - 11 Feb 2019, 08:28
Eveniment

"Eminenţa cenuşie" din Guvernul PSD-ALDE, Darius Vâlcov, îi transmite un avertisment extrem de dur guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cu 8 luni înainte ca mandatul acestuia să expire.

Consilierul premierului Dăncilă a susţinut că nici el şi nici Mugur Isărescu nu ar trebui să îşi dorească şefia BNR pentru că au "probleme nerezolvate din spate".

"Şi domnul Isărescu și eu nu putem să țintim acest post pentru că, în momentul în care ai niște probleme nerezolvate din spate, este bine să nu te duci să încerci la Banca Națională”, a afirmat Darius Vâlcov, duminică seara, pentru Antena 3.

Mandatul lui Mugur Isărescu în funtea BNR se încheie în luna octombrie, iar Darius Vâlcov este unul din numele vehiculate în ultima perioadă, mai ales după atacurile repetate din ultima perioadă la adresa instituţiei privind creşterea ROBOR şi prăbuşirea monedei naţionale.

Marţi, Mugur Isărescu, urmează să fie audiat în Comisiile reunite economică şi de buget, finanțe și piețe de capital din Senat. Deşi nu va fi prezent, Darius Vâlcov a precizat că îi va adresa mai multe înrebări guvernatorului prin intermediul senatorului Daniel Zamfir.

"Voi face o solicitare senatorului de la ALDE care a inițiat acest demers, domnului Zamfir, ca întrebările care i se vor pune Băncii Naționale să aibă legătură și cu anul 2015, pentru că atunci am atras atenția, în februarie și martie 2015, în calitate de ministru de Finanțe, că Banca Națională nu intervine și nu reduce dobânda de politică monetară de la 1,75%, așa cum au făcut toate celelalte țări din regiune. Practic, în 2015, Banca Națională trebuie să vină cu rata la 0%. (…) 

Este bine să-și pregătească bine răspunsurile. În toate celelalte țări a existat o înțelegere cu sistemul bancar: când suntem în recesiune sau când suntem în creștere economică ne comportăm diferit. Atunci profitul băncilor ar trebui să fie mai mic când este mai greu și mai mare când îți este mai bine, cum este și normal. Când vezi, că este constantă, că ai inflație, că nu ai inflație, în țară, că ai recesiune, că nu ai, sistemul bancar are un ecart și câștigă non-stop, în momentul acela trebuie să te uiți și să-ți pui foarte multe semne de întrebare”, a menționat Vâlcov.

Consilierul premierului a subliniat, din nou, nevoia de schimbare a metodei de calcul a ROBOR pentru a scădea dobânzile.

"Nu este vorba să desființăm ROBOR-ul și să schimbăm aritmetica, trebuie să ajungem la un consens cu Banca Națională și ar fi de dorit și cu băncile, pentru că, cred, cu populația suntem la un consens, că dobânzile sunt foarte mari. Acest consens în trei ar trebui să aibă loc. Deocamdată, este o singură parte care își dorește acest lucru”, a mai spus Vâlcov.
 

Citeşte mai multe despre:   Darius Valcov,   Mugur Isarescu,   BNR
 
 
 
Loading...