Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment De ce nu a recuperat statul nici măcar un leu de la Relu Fenechiu

De ce nu a recuperat statul nici măcar un leu de la Relu Fenechiu

Un articol de: - 03 Aug 2017, 16:24
Foto: stiripesurse.ro Eveniment

Relu Fenechiu va afla pe 7 august dacă va fi eliberat condiționat. Magistrații Tribunalului Vaslui vor lua o decizie în cazul său, asta deși fostul ministru nu a plătit nici măcar un leu din prejudiciul reținut de judecători în sarcina sa.

Fenechiu ispășește din 30 ianuarie 2014 o condamnare la 5 ani de închisoare în dosarul ”Transformatorul”. Sentința lui a fost mărită la 5 ani și 6 luni după ce a fost găsit vinovat și de trafic de influență, în dosarul ”Siveco”.

DNA se opune eliberării condiționate a lui Relu Fenechiu pentru că acesta nu a achitat nici măcar o parte din prejudiciul reținut în sarcina sa. În acest moment, statul trebuie să recupereze de la politician aproape 10 milioane de lei (9.747.161 de lei), precizează Adevărul.

În schimb, avocații lui Fenechiu susțin că opoziția DNA reprezintă un ”abuz în drept”.

Pe 28 iulie, magistrații Judecătoriei Vaslui au fost de acord cu eliberarea condiționată a fostului ministru, pe motiv că recuperarea prejudiciului nu ”reprezintă un criteriu prevăzut de lege pentru evaluarea comportamentului pe durata detenţiei”. Aceeaşi motivare a fost dată şi în cazul lui Dan Voiculeascu. Acesta nu a ispășit nici 3 ani din condamnarea la 10 ani de închidoare, dar a fost eliberat, deși nu a achitat prejudiciul de 60 de milioane de euro.
În acest moment, toate bunurile lui Relu Fenechiu sunt indisponibilizate cu ipotecă de rang I în dosarul „Trasformatorul”. În dosarul ”Siveco”, Fiscul are ipotecă de rang II. 

Situaţia s-a complicat în decembrie 2014, atunci când Mariana Fenechiu, soţia lui Relu Fenechiu, a cerut instanţei să fie suspendat ordinul de executare silită a proprietăţilor şi a cerut partajul averii deţinute împreună cu politicianul. Femeia a reuşit în instanţă anularea unor acte de executare silită, dar procesul este încă în faza expertizelor de evaluare a bunurilor. 

Practic, în acest moment executorul judecătoresc este blocat de partaj cu executarea în dosarul ”Transformatorul”, iar Fiscul care vrea să execute sentinţa din dosarul ”Siveco”, este blocat de executorul judecătoresc.

Citeşte mai multe despre:   Relu Fenechiu,   condamnare,   inchisoare