Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, apel către studenți: 'A vota înseamnă a dovedi atât inteligența participării, cât și aptitudinea de a cumpăni'

Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, apel către studenți: 'A vota înseamnă a dovedi atât inteligența participării, cât și aptitudinea de a cumpăni'

Un articol de: Ioana Ungureanu - 24 Mai 2019, 11:52
Foto: Facebook / SNSPA Eveniment

Conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA, transmite un îndemn la vot, un mesaj adresat tuturor studenților.

“A vota înseamnă a dovedi atât inteligența participării, cât și aptitudinea de a cumpăni", spune Pîrvulescu.

Acesta le explică studenților de ce nu trebuie să facă jocul celor care își doresc absența lor la urne, lăsând să le fie influențat destinul.

"Dacă, acum o jumătate de secol, în mai 1968, studenții revoltați din Paris scandau „Alegerile, o capcană pentru imbecili!” (Élections, piège à cons!), neputința lor de vota nu a schimbat lumea. Câțiva ani mai târziu, Jean-Paul Sartre prelua ideea într-un articol din Les Temps modernes și scria, în ianuarie 1973, că votând „substituim, odată în plus, puterea legală cu cea legitimă. Ori, prima este precisă, de o claritate aparent perfectă, atomizând alegătorii în numele votului universal. A doua este încă embrionară, difuză, obscură ei însăși: ea face posibilă, doar pentru un moment, o vastă mișcare anti-ierarhică și libertariană care apare peste tot, dar nu este încă organizată.”

Cât de actuală pare dilema sartriană! Dar, oare, chiar poți fi liber dacă nu votezi? Este chiar atât de stupid să te prezinți la vot? A vota nu este doar împlinirea unui abstract și alienant angajament civic, nu este doar prima și cea mai simpla modalitate de a acționa, ci este un mod de a fi împreună cu ceilalți, de a fi parte, fiind în același timp tu însuți. De ce să faci jocurile celor care vor să profite de absența ta pentru a-și face simțită apoi prezența lor insuportabilă? De ce ar fi inteligent să te dispensezi de cel mai accesibil mod de a influența destinul?", le transmite studenților decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.

Citeşte mai multe despre:   SNSPA,   Cristian Pîrvulescu