Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Delegație PE, în Romania pentru discuții despre închisorile CIA: Membii LIBE, întrevedere cu Ion Iliescu, Ioan Talpeș, Bogdan Aurescu și Tiberiu Nițu (VIDEO)

Delegație PE, în Romania pentru discuții despre închisorile CIA: Membii LIBE, întrevedere cu Ion Iliescu, Ioan Talpeș, Bogdan Aurescu și Tiberiu Nițu (VIDEO)

Un articol de: - 24 Sep 2015, 12:18
Delegație PE, în Romania pentru discuții despre închisorile CIA: Membii LIBE, întrevedere cu Ion Iliescu, Ioan Talpeș, Bogdan Aurescu și Tiberiu Nițu (VIDEO) Foto: euronews.com Eveniment

O delegație a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European va sosi joi în România. Aceasta se va întâlni cu fostul preşedinte Ion Iliescu, cu fostul director al SRI, Ioan Talpeş, cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi cu procurorul general al României, Tiberiu Niţu. În programul trimișilor LIBE la București sunt stabilite întâlniri şi cu membrii ai societăţii civile, potrivit B1 TV.

Comisia pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din Parlamentul European a reînceput ancheta legată de presupusele transporturi şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre ale Uniunii Europene.

Acuzaţiile legate de utilizarea de către CIA a statelor membre UE, printre care România, Polonia şi Lituania, pentru transportarea şi încarcerarea ilegală a prizonierilor au fost anchetate de comisia temporară a Parlamentului Euro

De atunci, europarlamentarii au cerut în mod repetat investigaţii aprofundate.

În decembrie anul trecut, Senatul american a făcut public un raport de anchetă cu privire la tehnicile de "interogare în forţă" ale Agenţiei de spionaj CIA în perioada 2001-2009.

Publicaţia Washington Post a scris că, potrivit raportului Comisiei de Informaţii din Senatul Statelor Unite privind programul de interogare al CIA, România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale Agenţiei, în centrul de detenţie deschis pe teritoriul României fiind interogaţi mai mulţi prizonieri suspectaţi de legături cu grupări teroriste. Abd al-Rahim al-Nashiri, unul dintre deţinuţii care ar fi ajuns în România, a reclamat ţara noastră dar şi Polonia la CEDO. În România a existat o anchetă parlamentară asupra acestei chestiuni, care a stabilit că nu au existat închisori CIA pe teritoriul ţării.

Delegație PE, în Romania pentru discuții despre închisorile CIA


Citeşte mai multe despre:   CIA,   delegatie,   Ion Iliescu,   Bogdan Aurescu,   Tiberiu Nitu,   închisori