Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Despre „cea mai de succes alianță din istorie, din Pacific și până la Marea Neagră”, în raportul NATO 2030. Raportul recomandă descurajarea agresiunilor Rusiei pe flancul estic

Despre „cea mai de succes alianță din istorie, din Pacific și până la Marea Neagră”, în raportul NATO 2030. Raportul recomandă descurajarea agresiunilor Rusiei pe flancul estic

Un articol de: Vladimir Ionescu - 02 Dec 2020, 10:20
Despre „cea mai de succes alianță din istorie, din Pacific și până la Marea Neagră”, în raportul NATO 2030. Raportul recomandă descurajarea agresiunilor Rusiei pe flancul estic foto: Facebook @ NATO Eveniment

Un raport întocmit de un grup 10 experți arată că NATO este cea mai de succes alianță din istorie, cuprizând aproape un miliard de oameni și jumătate din Produsul Intern Brut global, într-un spațiu care se întinde de la coasta Pacificului din America de Nord până la Marea Neagră. Raportul a fost, așadar, întocmit de un grup de 10 experți coordonat de doi foști membri ai administrațiilor de la Washington și Berlin, Wess Mitchell și Thomas Maiziere, și prezentat marți miniștrilor de Afaceri Externe din cele 30 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice, potrivit Calea Europeană.

Raportul NATO 2030. „Cea mai de succes alianță din istorie, din Pacific și până la Marea Neagră”

 

Raportul face parte din procesul de reflecție care se referă la viitorul NATO 2030 și care a fost lansat anul trecut de liderii euroatlantici la summitul aniversar de la Londra, când secretarul general Jens Stoltenberg a fost mandatat să conducă acest proces. Pe baza documentului, oficialul nord-atlantic va formula propriile sale recomandări, care vor fi supuse deciziei liderilor statelor aliate la summitul din 2021 de la Bruxelles.

„Raportul arată că NATO este agilă și recunoaște că în ultimii ani ne-am putut adapta, atât din punct de vedere militar, cât și politic. Raportul demonstrează, de asemenea, că consultarea politică și procesul decizional funcționează la NATO. Așadar, construim pe baze solide”, a spus secretarul general al Alianței, într-o conferință de presă susținută marți seară, la capătul primei zile a reuniunii ministeriale.

În ziua anterioară, în prefațarea reuniunii, Jens Stoltenberg preciza că la summitul NATO de la Bruxelles din 2021 va prezenta propunerile sale cu privire la viitorul Alianței și sublinia că „a venit timpul să reînnoim Conceptul Strategic” al Alianței, care datează din 2010 și care reprezintă documentul programatic pe baza căruia NATO își ghidează implicarea pe scena securității euroatlantice și globale.

Obiectivul lui Jens Stoltenberg este consolidarea unei alianțe „să rămână puternică din punct de vedere militar, să fie mai unită din perspectivă politică și să își asume o abordare mai cuprinzătoare la nivel global” în fața provocărilor și amenințărilor reprezentate de Rusia, de terorism, de dezinformare și de propagandă și de ascensiunea Chinei.

Raportul cuprinde 138 de recomandări, majoritatea vizând rolul politic al Alianței, unitatea și coeziunea politice, procesul decizional, dar și consultările dintre aliați, cu Uniunea Europeană și cu partenerii democratici din lume, precum zona Asia-Pacific.

De asemenea, raportul definește ca amenințări și provocări pentru securitatea euroatlantică actori statali precum Rusia și China, dar și zone precum Sudul global. Terorismul, securitatea energetică, securitatea cibernetică, războiul hibrid, clima, tehnologiile emergente, controlul armamentului și descurajarea nucleară, respectiv pandemiile și dezastrele naturale sunt încadrate și ele, după caz, ca amenințări și provocări.

Citeşte mai multe despre:   NATO