Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dezvăluiri despre moartea cosmonautului Iuri Gagarin: Cauza accidentului, o manevră bruscă a pilotului

Dezvăluiri despre moartea cosmonautului Iuri Gagarin: Cauza accidentului, o manevră bruscă a pilotului

Un articol de: - 08 Apr 2011, 19:16
Dezvăluiri despre moartea cosmonautului Iuri Gagarin: Cauza accidentului, o manevră bruscă a pilotului Foto: wittyowl.eu Eveniment

Rusia dat publicităţii vineri concluziile comisiei care a anchetat moartea cosmonautului Iuri Gagarin, dezvăluind că cel mai probabil, „cauza accidentului este o manevră bruscă (n.r. a pilotului)”, pentru a încerca să evite o sondă atmosferică, informează AFP.

Un reprezentant al departamentului arhivelor de la Kremlin, Alexandr Stepanov, a citit în cadrul unei conferinţe de presă un document extras din dosarul desecretizat al concluziilor formulate de comisia de anchetă.

"Concluziile comisiei: în virtutea analizei circumstanţelor în care s-a produs accidentul aerian şi a elementelor de anchetă, cauza cea mai probabilă a catastrofei este o manevră bruscă (a pilotului) pentru a evita o sondă atmosferică", a declarat Stepanov

Potrivit raportului, o cauză "mai puţin probabilă" este aceea că pilotul sovietic a vrut "să evite să intre în stratul de nori".

 

Concluziile au fost înscrise într-un decret al Comitetului central al Partidului Comunist al URSS, datând din 28 noiembrie 1968, considerat a fi un "secret de stat". Menţinerea acestui secret în epoca sovietică a alimentat zvonuri despre moartea lui Gagarin, care a rămas unul dintre eroii preferaţi ai ruşilor.

 

"Sper că acest lucru va pune punct numeroaselor speculaţii care circulă în Rusia în cărţile de pseudo-istorie", a adăugat Alexandr Stepanov.

Accidentul s-a petrecut pe data de 27 martie 1968, la 7 ani de la performanţa lui Iuri Gagarin din 12 aprilie 1961, când a devenit primul om care a ajuns în spaţiu. Cosmonautul sovietic s-a prăbuşit atunci, alături de copilotul său, în regiunea Vladimir la nord-est de Moscova, în circumstanţe rămase neelucidate.

 

Citeşte mai multe despre:   accident,   Rusia