Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dezvăluiri în exclusivitate despre contractul EADS, al doilea cel mai păgubos de după 1989: "Nici NASA nu face un caiet de sarcini în 7 zile"

Dezvăluiri în exclusivitate despre contractul EADS, al doilea cel mai păgubos de după 1989: "Nici NASA nu face un caiet de sarcini în 7 zile"

Un articol de: B1 TV - 07 Oct 2015, 11:24
Dezvăluiri în exclusivitate despre contractul EADS, al doilea cel mai păgubos de după 1989: "Nici NASA nu face un caiet de sarcini în 7 zile" Foto: romanialibera.ro Eveniment

Caietul de sarcini din contractul pentru securizarea graniţelor României acordat de Guvernul Năstase concernului european EADS a fost făcut în doar şapte zile, iar studiul de fezabilitate a fost realizat în secret, potrivit B1 TV.

Dezvăluirile au fost făcute în emisiunea Ultimul cuvânt, de pe B1 TV. Contractul de aproape un miliard de dolari a fost considerat al doilea cel mai păgubos din istoria postdecembristă, după cel din 2003 cu americanii de la Bechtel pentru Autostrada Transilvania.

Astfel, "caietul de sarcini s-a făcut în 7 zile, și oferta a fost depusa de EADS în 14 zile. Nici NASA nu face un caiet de sarcini în 7 zile. (...) Pe 15 iulie 2004.este de pus in secret un studiu de fezabilitate, pe 20 iulie se semneaza un acord privind participarea la proiect. Iar dupa 7 zile, Ministerul de Interne intocmeste caietul de sarcini", a precizat Orcan.

Contractul pentru securizarea frontierelor României a fost atribuit concernului EADS fără licitaţie, prin hotărâre de guvern, în august 2004.

În 2005, ministrul de Interne de la acea vreme, Vasile Blaga, a cerut o analiză a încheierii şi derulării acestui contract şi, pentru că au fost găsite nereguli mari, a cerut anchetarea mai multor foşti şefi din Ministerul de Interne, în frunte cu chestorul Toma Zaharia, fost prim-adjunct al ministrului Ioan Rus.

Jurnaliştii de la Der Spiegel scriau că grupul EADS ar fi plătit milioane de euro unor apropiaţi ai Serviciilor Secrete pentru a obţine un contract în România.

În dosar sunt implicaţi atât oficiali germani, cât si români, printre care: Adrian Năstase, Ioan Rus, Vasile Blaga.

Deputatul Daniel Fenechiu este de părere că partea română a tergiversat, intenţionat, dosarul EADS.

"Chiar si ca cetatean strain, daca faci o in Romania, completul decide judecarea partilor in Romania. Singura exceptie este daca in tara lui de origine a avut loc o ancheta pe tema asta, si ulterior lucrurile se vor, asta vizavi de persoanele extrem de importante implicate acolo. Eu cred ca unul din motivele pentru care s-a intarziat in acest dosar a fost tocmai acela ca partea germană să poată să-şi rezolva singură acele probleme. Ca să nu se genereze un scandal diplomatic, urmare a faptului că Parchetul romanesc, DNA-ul, ar fi trebuit sa interfereze in zona politica germană, sau să nu interfereze pentru a nu leza anumite lucruri".

Citeşte mai multe despre:   oferta