Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Diaspora, faultată la 'Institutul pentru românii de pretutindeni': După umilința cozilor de la vot, o Hotărâre de Guvern le dă o nouă lovitură conaționalilor plecați peste hotare

Diaspora, faultată la 'Institutul pentru românii de pretutindeni': După umilința cozilor de la vot, o Hotărâre de Guvern le dă o nouă lovitură conaționalilor plecați peste hotare

Un articol de: B1.ro - 30 Mai 2019, 12:17
Diaspora, faultată la 'Institutul pentru românii de pretutindeni': După umilința cozilor de la vot, o Hotărâre de Guvern le dă o nouă lovitură conaționalilor plecați peste hotare Eveniment

Guvernul pregătește o nouă lovitură pentru Diaspora. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni este artizanul proiectului de hotărâre de guvern care urmează să limiteze misiunea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni doar la comunitățile istorice, lăsând pe dinafară celelalte comunități românești, inclusiv din Israel. 

Potrivit surselor „Cetățeanul”, artizanii acestui proiect sunt actualul director general al institutului, Eugen Popescu, și secretarul de stat din Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Victor Alexeev.

Schimbarea majoră este prevăzută la articolul 2, și anume:

În forma actuală acesta prevede că „Institutul are ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale românești, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comunităților istorice românești din afara teritoriului României”.

Autoritățile vor, prin HG, ca  „Institutul să aibă ca scop derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale româneşti, în rândul etnicilor români din cadrul comunităților istorice româneşti din afara teritoriului României”.

Totodată, Institutul este trecut din subordinea Ministerului Afacerilor Externe, în cea a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, iar directorul primește puteri sporite.

Astfel, Eugen Popescu va putea face angajări sau concedieri, fără aprobarea ministerului, dar va reprezenta institutul în fața Guvernului.

Sursa citată amintește că directorul general al Institutului  „Eudoxiu Hurmuzachi”, Eugen Popescu, se află în centrul unui scandal uriaș, legat de modul în care și-a dobândit diploma universitară. Asupra acestuia planează suspiciunea că și-ar fi echivalat ilegal diploma de studii universitare.

A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !