Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Diferența între reacțiile după vaccinul Pfizer și cel de la AstraZeneca. Gindrovel Dumitra: O persoană poate să ia paracetamol, dar nu trebuie să luăm în exces

Diferența între reacțiile după vaccinul Pfizer și cel de la AstraZeneca. Gindrovel Dumitra: O persoană poate să ia paracetamol, dar nu trebuie să luăm în exces

Un articol de: Raluca Tindeche - 01 Mar 2021, 14:44
Diferența între reacțiile după vaccinul Pfizer și cel de la AstraZeneca. Gindrovel Dumitra: O persoană poate să ia paracetamol, dar nu trebuie să luăm în exces Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a vorbit la Digi24 despre diferențele între reacțiile adverse care ar putea să apară după vaccinarea cu serul Pfizer sau după cel AstraZeneca. 

"Orice vaccin nou care e adus e privit la început cu oarecare reticență și asta e demonstrat, asta e firea umană, care preferă la un moment dat să ia o decizie în ce privește acceptarea unui vaccin doar după ce alții s-au vaccinat și au observat că nu s-a întâmplat nimic semnificativ de-a lungul timpului.

Există câteva diferențe între reacții adverse date de către AstraZeneca comparativ cu Pfizer. Reacții adverse sistemice, febră, parcă sunt mai frecvente la AstraZeneca decât la Pfizer, dar reacții de tip dureri musculare oboseală sunt mai puțin frecvente comparativ cu Pfizer. Acestea sunt însă doar percepții subiective.

În momentul în care măsurăm aceste reacții adverse constatăm că intensitatea acestora la nivel global este aproximativ egală. Doar că sunt oarecum mai zgomotoase, tocmai datorită apariției febrei și pentru că durează mai mult decât la Pfizer. Dacă la Pfizer simptomatologia durează 12 ore, cel mult 72 de ore, la AstraZeneca aceste simptome sunt acuzate mai mult timp, dar nu mai mult de 72h. Atunci apare o oarecare reticență", a spus medicul, la Digi 24. 

"În momentul în care apare febra, e de preferat să folosim antiinflamatoare sau antitermice fără niciun fel de probleme. Fie că vorbim de Pfizer, AstraZeneca, Modernă, o persoană poate să ia paracetamol, dar nu trebuie să luăm în exces. Nu trebuie luate în cazul în care febra nu a apărut. Asta e recomandarea în acest moment", a mai spus el. 
 

Citeşte mai multe despre:   reactii adverse vaccin covid