Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Literatura română e ÎN DOLIU! Cel mai cunoscut eminescolog a decedat (FOTO)

Literatura română e ÎN DOLIU! Cel mai cunoscut eminescolog a decedat (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 05 Iul 2018, 17:20
Literatura română e ÎN DOLIU! Cel mai cunoscut eminescolog a decedat (FOTO) Eveniment

Cunoscutul eminescolog Dimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei Române, a trecut în neființă la vârsta de 97 de ani.

„Născut și crescut în Bucovina de Nord, Dimitrie Vatamaniuc s-a implicat cu dăruire în studierea, apărarea și promovarea valorilor culturale românești din această zonă locuită de români, rămasă sau nu în granițele țării. A fost director al Centrului pentru Studierea Problemelor Bucovinei din Rădăuţi al Academiei Române, transformat, în 1992, în Institutul Naţional Bucovina; redactor-responsabil al revistei Analele Bucovinei şi coordonator al Enciclopediei Bucovinei în studii şi monografii; director al revistei Septentrion, publicaţie a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina. Îndelungata și bogata sale activitate culturală și științifică i-a adus recunoașterea celui mai înalt for de consacrare al țării, Academia Română alegându-l membru de onoare în 2011", a transmis biroul de presă al forului cultural și științific, potrivit mediafax.ro.

Dimitrie Vatamaniuc este legat de încheierea ediției integrale de volume„Opere" cu scrierile lui Mihai Eminescu, iar în timpul vieții lui a urmat şcoala primară în comuna natală, pentru ca apoi să studieze la Cernăuţi, unde a absolvit Şcoala Normală de Învăţători, şi la Rădăuţi. Absolvent al Liceului "Eudoxiu Hurmuzachi", a absolvit în 1947 Facultatea de Litere şi Filosofie din Cluj-Napoca. Teza sa de doctorat, pe care a susținut-o la Institutul de Istorie Literară şi Folclor al Academiei Române în 1957, l-a avut în calitate de conducător ştiinţific pe G. Călinescu.

Citeşte mai multe despre:   Dimitrie Vatamanciuc,   Mihai Eminescu