Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Discuții aprinse între Victor Ponta și secretarul de stat Horațiu Moldovan, pe tema ”privatizării” sistemului de sănătate: Acuzații directe de corupție la adresa conducerii Ministerului Sănătății 

Discuții aprinse între Victor Ponta și secretarul de stat Horațiu Moldovan, pe tema ”privatizării” sistemului de sănătate: Acuzații directe de corupție la adresa conducerii Ministerului Sănătății 

Un articol de: Redacția B1.ro - 11 Feb 2020, 23:01
Eveniment

Discuții aprinse în cadrul unei emisini televizate între liderul pro România, Victor Ponta, și secretarul de stat din Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan, pe tema ”privatizării” sistemului de sănătate. 

În contextul Ordonanței de urgență care liberalizează accesul furnizorilor privați de servicii medicale la programele naționale de sănătate coordonate de CNAS, prin care se elimină posibilitatea taxării suplimentare a pacienţilor, în sistemul privat, Ponta i-a reproșat secretarului de stat că atât el, cât și ministrul Victor Costache trebuie să lucreze pentru toată lumea, nu doar pentru spitalele private la care sunt angajați. 

”Domnule doctor, dumneavoastră îndepliniți acum o funcție publică. Nu mai sunteți la spitalul privat, și domnul Costache. Cred că asta e problema. Toată lumea spune că e extraordinar ce face medicul Horațiu Moldovan. Înțeleg că e extraordinar ce face medicul Victor Costache. Dumneavoastră sunteți la un spital privat onorabil, domnul Costache e la un spital privat care a fost băgat în multe scandaluri și e în insolvență. Problema e că acum, ca înalt funcționar public, nu puteți să lucrați pentru firma la care sunteți angajați. Trebuie să lucrați pentru toată lumea. Și dacă e așa, atunci trebuie să explicați o săptămână, două săptămâni, o lună, să chemați specialiști. Nu se poate da o ordonanță marți seară, pe care miercuri, chiar și Asociația Spitalelor Private din care face parte spitalul la care dumneavoastră lucrați, a spus că e greșită”, a declarat Victor Ponta, la Digi 24. 

În acest context, fostul premier a citit, în direct un email trimis de ministrul Sănătății către secretarii de stat din minister, în care scrie că „prietenii noștri” au trimis unele observații pe care le vor introduse în legislație.

„Atașat gasesti ordinele ATI si IMA rescrise de prietenii nostri, le pastrezi doar pentru tine si Horatiu deocamdata. Pregatim punerea rapida in transparenta luni cel tarziu mati. Inca imi e neclar cum pot numi cele doua CL specifice, probabil in acelasi timp, poti si tu sa te interesezi?”, se arată în e-mailul prezentat de Ponta.

”Eu nu pot să dau explicații despre un mail pe care nu l-am scris”, a fost răspunsul reprezentantului Ministerului. 

Discuția tensionată a continuat pe tema modificarea de la „două angiografe” la „un angiograf”, făcută de ministrul Costache în OUG. Totul în contextul în care la Spitalul Polisano, cel unde operează ministrul, se află un singur angiograf. 

Redăm, mai jos, discuția dintre Victor Ponta, Horațiu Moldovan și moderatorul Cosmin Prelipceanu. 

Victor Ponta: La privat ești tratat altfel, cu o singură condiție, să ai alți bani, să-ți permiți. 90% dintre români nu-și permit. Nu poți să slavezi 10 oameni și pe 90 să-i lași să moară. 

Horațiu Moldovan: Modificarea de la două angiografe, la un angiograf nu vizează un singur spital. Există o multitudine de spitale în România care au un singur angiograf, pe care doruim să le introducem în programul de infarct pentru că dorim să scurtăm timpul între diagnostic și rezolvarea intervențională. Ca să reducem intervalul acesta de timp, trebuie să existe accesibilitate la angiografe. (...) Măsura nu trebuie privită ca o măsură care avantajează un spital, ci deschide 20 de spitale din România.

Cosmin Prelipceanu: La Sibiu, dacă cineva face infarct trebuie să fie dus musai la un spital cu două angiografe?

Horațiu Moldovan: Dacă vorbim despre spitalul din Sibiu, este singurul din toată regiunea. Unde să-l ducă, să-l ducă cu elicopterul la Cluj. E mult mai rațional să se poată întâmpla lucrul ăsta la Sibiu, pentru regiunea respectivă. Dacă exista regula cu două angiografe, trebuia dus în altă parte. La Sibiu, la Pitești, la Suceava, la Bacău, la Constanța, la Craiova nu sunt două angiografe.

Cosmin Prelipceanu: Și atunci un pacient care făcea infarct, trebuia dus la un spital cu două angiografe, pentru că asta era regula?

Victor Ponta: Pentru decontare. Făcea și la Polisano, nu asta e problema. Problema e de bani aici. (...) Îl opera și acum la Sibiu, dar nu lua banii domnul Costache. Nu poți să-ți dai pentru tine, pentru spitalul tău, că de aia ești funcționar public. Dacă domnul ministru voia să dea un angiograf la Spitalul județean, avea toată lumea, nu aveau doar cei care merg la Polisano. 

Horațiu Moldovan: Această măsură permite acesul pacienților cu infarct în cadrul programului de infarct al Ministerului Sănătății, să se trateze mai aproape, ca să reducem din timpul între momentul diagnosticului și momentul terapeutic, ceea ce este esențial. De asemenea, să mărim numărul de centre care fac această procedură în cadrul programului pentru că centrele clasice nu mai fac față. Și în București sunt spitale care lucrează cu un singur angiograf. 

Victor Ponta: La București există permanență. La Polisano te operai de infarct, dar nu decontai din bani publici, asta era șmecheria. Era vorba de bani. (...) Atunci lăsați pe toată lumea care nu are bani de Polisano să moară pe stradă, că înțeleg că e junglă. Asta e propaganda: cei 5% care au bani să trăiască, ceilalți 95% să moară. Asta spune domnul secretar de stat. Ia banii de la cei 95% să-i dea la cei 5%. Asta face. La Polisano și până acum se opera de infarct, dar nu se deconta. Ei vor și banii. (...) 

Cosmin Prelipceanu: Domnul secretar de stat ne-a spus că principiul pe care îl pregătește este cel în care sunt decontate toate operațiile. 

Victor Ponta: Dacă ai bani. Dacă mărești cinci ori bugetul. S-au mărit de cinci ori contribuțiile la sănătate? Ce e acum nu e bine și trebuie îmbunătățit, nu trebuie furat și distrus. Un singur lucru putea să facă un minister care era interesat de România. La Sibiu, la Spitalul județean - două angiografe. Polisano s-a făcut în curtea Spitalului Județean și de la Spitalul Județean spun «du-te la Polisano dacă ai bani. Dacă nu stai și tu aici și mori»

Horațiu Moldovan: Singura soluție în regiunea respectivă este Polisano. Nu există alternativă deocamdată. (...) Noi nu facem aceste politici pentru un spital sau pentru altul, facem pentru toată situația din România. 


 

Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   Horatiu Moldovan,   Ministerul Sanatatii
 
Loading...