Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DNA: 69 de polițiști și vameși de la Moravița și Foeni, trimiși în judecată

DNA: 69 de polițiști și vameși de la Moravița și Foeni, trimiși în judecată

Un articol de: - 05 Mai 2011, 10:52
DNA: 69 de polițiști și vameși de la Moravița și Foeni, trimiși în judecată Foto: evz.ro Eveniment

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 69 de ofițeri și agenți de poliție de frontieră, lucrători vamali la Punctele de Trecere a Frontierei Moravița și Foeni și Sectorul Poliției de Frontieră Deta, arată un comunicat de presă DNA.

Cei 69 de ofițeri și agenți de poliție sunt acuzați de luare de mită, respecitv suma totală de aproximativ 82.200 de euro pentru a înlesni, la trecerea frontierei de stat a României, traficul ilega cu țigări provenit din Serbia, a căror valoare în vamă este de aproximativ 3,3 milioane de euro.

Potrivit procurorilor DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la PTF Moravița și Foeni, din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Timiș, a existat un grup infracțional organizat care a acționat în scopul comiterii unor infracțiuni de corupție și de contrabandă pentru a obține beneficii materiale din activitatea de trafic ilegal cu țigări provenite din Serbia.

În structura grupului infracţional organizat au fost cooptaţi lucrători vamali şi poliţişti de frontieră de la P.T.F. Moraviţa şi Foeni care efectuau serviciul în aceeaşi tură şi din componenţa echipajelor mobile ale vămii şi Poliţiei de Frontieră, poliţişti din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Deta (S.P.F.), poliţişti din echipajele poliţiei rutiere şi din cadrul posturilor de poliţie comunale de pe traseul P.T.F. Moraviţa şi Timişoara cât şi anumite persoane implicate în activităţi ilegale de trafic cu ţigări.

Funcționarii publici încălcau legea penala în fiecare zi

"Funcţionarii publici şi ceilalţi membri ai grupului au încălcat legea penală cu o frecvenţă aproape zilnică, activitatea infracţională fiind extinsă la nivelul fiecăreia dintre turele care făceau de serviciu în acest punct de trecere a frontierei. Alegerea momentului favorabil şi declanşarea activităţilor infracţionale se făcea numai după ce şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor de frontieră primeau confirmarea de la şefii posturilor de poliţie comunale şi de la poliţişti din echipajele poliţiei rutiere că întreaga zonă este supravegheată de către aceştia şi că nu sunt prezente persoane care le-ar putea împiedica activitatea sau instituţii ale statului nu efectuează controale. În consecinţă, în timpul derulării traficului cu ţigări, respectivul segment de teritoriu era pe deplin sub stăpânirea grupului infracţional organizat, fiind practic scos de sub autoritatea statului", mai arată comunicatul de presă DNA.

Reprezentanţii instituţiilor statului deveneau parteneri ai traficanţilor de ţigări doar în condiţiile în care, pentru a introduce ilegal în România ţigări depozitate în autoturisme şi disimulate în diverse spaţii din acestea, primeau de la traficanţi 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări. În timp ce vameşul efectua un control superficial şi formal al autoturismului, urmărind ca gesturile sale să fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei, mita destinată coruperii vameşilor şi poliţiştilor de frontieră era remisă, în majoritatea situaţiilor, în toneta vameşilor de pe sensul de intrare în ţară. În continuare, conspirativitatea deplasării traficanţilor era asigurată de echipajele mobile ale vameşilor şi poliţiştilor de frontieră care se asigurau că nu există în zonă filtre de control.

Procurorii anticorupție au constatat că, de regulă, sumele de bani colectate erau împărțite ăn mod egal între șefii de tură ai vameșilor și polițiștilor, urmând a fi distribuite subordonaților în funcție de contribuția fiecăruia la activitatea infracțională.

În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui număr de 48 de case şi apartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare.

Dosarul a fost înaintat spre judecarea la Curtea de Apel Timișoara.

Citeşte mai multe despre:   DNA,   procurori,   politisti,   mita,   trimis in judecata,   tigari