Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DNA a deschis 33 dosare în legătură cu achiziţiile medicale făcute în timpul pandemiei de Covid-19: Sunt vizate și persoane cu ”funcţii importante”

DNA a deschis 33 dosare în legătură cu achiziţiile medicale făcute în timpul pandemiei de Covid-19: Sunt vizate și persoane cu ”funcţii importante”

Un articol de: Traian Avarvarei - 21 Mai 2020, 16:43
DNA a deschis 33 dosare în legătură cu achiziţiile medicale făcute în timpul pandemiei de Covid-19: Sunt vizate și persoane cu ”funcţii importante” Eveniment

Atribuirea unor contracte de achiziţii în domeniul sanitar, cum ar fi măștile de protecție, combinezoane sau aparete medicale, pe timpul pandemiei de coronavirus nu s-au făcut tocmai legal, motiv pentru care Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dechis 33 de dosare. Potrivit procurorului-şef al DNA, Crin Bologa, sunt vizate ”persoane importante” din instituţiile cu rol în achiziţiile de echipamente şi materiale sanitare.

 

 

Prejudiciul reclamat se ridică la câteva sute de milioane de lei

 

 

Procurorul-şef al DNA, Crin Nicu Bologa, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că în perioada celor două luni ale stării de urgenţă activitatea instituţiei a fost redusă. Cu toate acestea, DNA a deschis 33 de dosare pe durata stării de urgenţă în legătură cu niște contracte de achiziţii în domeniul sanitar pe timpul pandemiei de coronavirus.

Din cele 33 de dosare, în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu.

”În aceste cauze, se efectuează cercetări privind încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie: măşti, viziere, combinezoane, izolete şi altele materiale. De asemenea, achiziţionarea de măşti medicinale neconforme, considerate periculoase şi interzise în UE", a declarat şeful DNA, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Bologa atrage totodată atenția că tratamentul penal al fraudelor în achiziţiile publice pe timpul stării de urgenţă are anumite limite inerente generate de derogările de la procedura achiziţiilor publice stabilite de lege.

Mai exact, există o limită stabilită de Curtea Constituţională care împiedică Parchetul să considere fapta ca fiind abuz în serviciu.

 

 

În dosarele DNA sunt vizate persoane cu "funcții importante"

 

 

Șeful DNA mai precizează că anchete desfășurate sunt și pentru a se asigura că bugetul public nu este "sifonat în buzunarele celor corupţi".

De asemenea, el a precizat că în anchete sunt vizate "persoane importante" din instituțiile cu rol în achizițiile de echipamente și materiale sanitare.

"În ciuda limitărilor legale, ocazionate de starea de urgenţă, trebuie subliniat că orice faptă de corupţie, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, conflict de interese, abuzul în serviciu în legătură cu aceste achiziţii publice sunt şi rămân fapte penale, iar DNA, în cadrul şi limitele competenţelor sale, acordă maxim de atenţie tuturor sesizărilor. Noi nu cercetăm faptele de corupţie ca să bifăm statistici, să ne crească numărul de dosare sau să împiedicăm eforturile statului de luptă împotriva răspândirii virusului, ci, dimpotrivă, vrem să ne asigurăm că aceste forţe ale statului în sectorul sanitar şi-au atins scopul, că bugetul public nu este risipit, sifonat în buzunarele celor corupţi", a susţinut Crin Bologa.

Anchete penale fiind în derulare, Bologa nu a oferit detalii suplimentare sau nume de persoane implicate în dosare.

 

 

Achizițiile publice pe timpul stării de urgență s-au făcut fără licitație publică

 

 

Pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, pe perioada stării de urgență, autoritățile publice centrale precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar, au putut achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

În mod concret, procedura de negociere fără publicare a permis achizitorilor publici să achiziționeze bunuri și servicii în cel mai scurt timp posibil.