Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DNA: Banias nu poate părăsi ţara o lună. Vezi cine a fost reţinut şi ce acuzaţii li se aduc

DNA: Banias nu poate părăsi ţara o lună. Vezi cine a fost reţinut şi ce acuzaţii li se aduc

Un articol de: - 24 Mai 2011, 13:03
Foto: B1 TV Eveniment

Senatorul PDL Mircea Banias a primit interdicţie de a părăsi ţara, valabilă 30 de zile. Acesta este acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare. Conform unui comunicat al DNA, 28 de persoane au fost reţinute în cazul importurilor din Portul Constanţa. Printre aceştia se numără şi fostul secretar general din MAI, Laurenţiu Mironescu. 

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 30 de inculpaţi pentru infracţiuni de corupţie în legătură cu activităţile de import – export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţie Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa”, se arată în comunicatul DNA

Vezi AICI lista celor reţinuţi şi acuzaţiile care li se aduc 

Potrivit rechizitoriului, „între mai 2010 şi martie 2011, la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa, s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import – export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.R.A.O.V.) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti”.  

„Grupul infracţional include un important număr de persoane, între care oameni politici deţinători ai unor importante funcţii de stat (cum ar fi cea de Senator în Parlamentul României sau de secretar general al M.A.I.), persoane cu funcţii de conducere din sistemul vamal, lucrători vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicaţi în activitatea de import-export de mărfuri, persoane fizice beneficiare curente a mărfurilor importate în România şi transportatori”, precizează procurorii.

Conform DNA, toţi cei implicaţi în această activitate infracţională acţionau în mod coordonat în scopul facilitării contrabandei cu mărfuri de orice gen, din afara graniţelor UE, în schimbul remiterii unor sume de bani sub formă de mită, funcţionarii vamali având atribuţia de a nu constata sau denunţa infracţiuni sau contravenţii comise la una din cele mai importante vămi din România.  

„Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 1.000 şi 7.000 USD pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal”, se mai arată în comunicatul DNA

Mandatele emise de procurorii DNA în acest caz vin în urma unor percheziţii, care au avut loc luni dimineaţă, atât în Constanţa cât şi în Bucureşti. Mascaţii au descins în 50 de locaţii, printre care şi casa fostului secretar general în MAI, Laurenţiu Mironescu.

Percheziţiile au continuat la sediul Vămii Agigea Sud şi la sediul unei firme. Au fost vizaţi şi şefii vămilor din Bucureşti şi Constanţa, alături de 28 de angajaţi, dar şi mai mulţi cetăţeni chinezi, implicaţi în acest caz. 

Toţi cei care au primit în acest caz mandate de reţinere pentru 24 de ore urmează să fie prezentanţi magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare pentru 29 de zile.

Citeşte mai multe despre:   PDL,   DNA,   retinuti,   MAI
 
 
 
Loading...