Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DNA cere investigarea lui Nicolae Bănicioiu. Fostul ministru PSD, suspectat de trafic de influență și luare de mită. Șpăgi în valoare de aproape 800.000 de euro

DNA cere investigarea lui Nicolae Bănicioiu. Fostul ministru PSD, suspectat de trafic de influență și luare de mită. Șpăgi în valoare de aproape 800.000 de euro

Un articol de: Andrei Vlad - 20 Oct 2020, 14:47
DNA cere investigarea lui Nicolae Bănicioiu. Fostul ministru PSD, suspectat de trafic de influență și luare de mită. Șpăgi în valoare de aproape 800.000 de euro Eveniment

Procurorii DNA cer investigarea lui Nicolae Bănicioiu (41 de ani), fost ministru al Sănătății, respectiv al Tineretului și Sportului în Guvernul Ponta. 

Trafic de influență și luare de mită în formă continuată sunt acuzațiile la adresa deputatului. 1,2 milioane de lei (246.000 de euro) și 2,6 milioane de lei (533.000 de euro) sunt șpăgile pe care le-ar fi primit Bănicioiu în calitate de ministru al Tineretului, apoi de ministru al Sănătății. 

 

Parlamentul va decide ridicarea imunității pentru Nicolae Bănicioiu

 

Dosarul întocmit până acum de procurori a fost transmis către Camera Deputaților. Mai departe, va fi întrunită Comisia Juridică, pentru avizul consultativ, urmată de votul în plen, pentru ridicarea imunității parlamentarului și implicit, continuarea investigațiilor. 

În prezent, Nicolae Bănicioiu, ministrul al Sănătății în timpul tragediei de la Clubul Colectiv, face parte din Partidul Pro România, condus de Victor Ponta. Politicianul intenționează să candideze pentru cel de-al 5-lea mandat de parlamentar. Toate cele 4 de până acum au fost câștigate din tabăra PSD. 

 

Nicolae Bănicioiu, în atenția DNA. Comunicatul procurorilor

 

„Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov și aflate în subordinea Ministerului Sănătății.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– trafic de influență,
– luare de mită în formă continuată.

În perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:

– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,

– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 182 de volume în format electronic, dintre care 40 volume în format letric.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019", se arată în comunicatul DNA. 

Citeşte mai multe despre:   Nicolae Banicioiu