Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DNA a trimis în judecată doi medici pentru luare de mită în formă continuată

DNA a trimis în judecată doi medici pentru luare de mită în formă continuată

Un articol de: Sebastian Pricop - 08 Noi 2019, 15:45
Foto: Captură B1 TV Eveniment

Continuă scandalurile de corupție în sistemul sanitar! DNA a anunțat vineri trimiterea în judecată a doi medici din Cluj pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

În acest dosar mai este implicată o persoană fizică, aflată în arest preventiv, care este acuzată de dare de mită și trafic de influență în formă continuată, cât și alte 48 de persoane care sunt acuzate de dare de mită și trafic de influență.

Concret, arată procurorii DNA, persoana fizică aflată în arest pretindea sume de bani de la persoane care doreau să obțină pensii de invaliditate, iar apoi medicii ofereau fără drept aceste grade de invalidate care erau folosite pentru eliberarea deciziilor de incapacitate de muncă.

Redăm mai jos integral comunicatul DNA:

În completarea comunicatului nr. 724/VIII/3 din 18 septembrie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, 

Sub control judiciar, a inculpaților
 FAUR ALEXANDRU, medic în cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Cluj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată,

GRUIȚĂ CARMEN TEODORA, medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată,

 În stare de arest preventiv a unei persoane fizice, fără vreo calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- dare de mită (2 fapte din care una în formă continuată),
- trafic de influență în formă continuată.

Și în stare de libertate a 48 de persoane fizice sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- dare de mită,
- cumpărare de influență.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
    În cursul anului 2019, persoana fizică inculpată în cauză ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 – 1.500 lei și a primit efectiv suma totală de 57.600 lei, pentru a le ajuta să obțină pensii de invaliditate în condițiile în care, în mod normal, unele persoane nu ar fi beneficiat.
    Din sumele primite, inculpata ar fi remis o parte din bani (între 300-600 de lei în cazul pacienților noi, respectiv între 300-400 de lei în cazul revizuirilor) medicului Faur Alexandru care, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, ar fi contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate și la eliberarea deciziilor asupra capacității de muncă. 
    În total, medicul ar fi primit pentru „serviciile sale” suma totală de 36.250 lei, precum și diferite produse alimentare și băuturi alcoolice.
    La data 16 septembrie 2019, inculpata ar fi primit de la o persoană suma de 600 lei, din care 300 de lei i-ar fi fost remiși medicului Faur Alexandru, în cabinetul său, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
    În aceeași perioadă și în același context, inculpata Gruiță Carmen Teodora, în calitate de medic specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, ar fi primit de la pacienți, direct sau prin intermediul aceleiași inculpate, sume de bani cuprinse între 150 și 350 de lei (în total 1.500 lei) precum și produse alimentare, în schimbul eliberării documentelor medicale necesare încadrării pacienților în grad de invaliditate.

    În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de cei doi medici și față de persoana fizică  cercetată în stare de arest preventiv în prezentul dosar.
    
    Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citeşte mai multe despre:   DNA,   Cluj
 
Loading...