Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV B1.RO // Prima reacție a DNA după apariția înregistrărilor în care ministrul Răzvan Cuc și Iosif Sztentes, fostul șef CFR Călători, vorbesc despre o șpagă de 500.000 euro (VIDEO)

EXCLUSIV B1.RO // Prima reacție a DNA după apariția înregistrărilor în care ministrul Răzvan Cuc și Iosif Sztentes, fostul șef CFR Călători, vorbesc despre o șpagă de 500.000 euro (VIDEO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 25 Iul 2019, 12:05
EXCLUSIV B1.RO // Prima reacție a DNA după apariția înregistrărilor în care ministrul Răzvan Cuc și Iosif Sztentes, fostul șef CFR Călători, vorbesc despre o șpagă de 500.000 euro (VIDEO) Eveniment

DNA a avut o primă reacție, pentru B1.RO, în scandalul declanșat de înregistrările făcute în biroul ministrul Transporturilor. Materialele audio, prezentate în exclusivitate de jurnalistul B1 TV Silviu Mănăstire, surprind momentul în care ministrul Răzvan Cuc și Iosif Szentes, fost director CFR, discută despre afaceri de zeci de milioane de euro și o șpagă de 500.000 de euro.

B1.RO a solicitat Direcției Naționale Anticorupție să precizeze dacă a deschis vreun dosar penal, urmare a acestor dezvăluiri, sau dacă informațiile fac deja obiectul unui dosar în lucru. 

”În acest moment nu deținem date care ar putea face obiectul unei comunicări publice referitoare la aspectele menționate. Prin urmare, nu vă putem furniza nici un fel de informații despre existența sau inexistența unei cauze care să privească aspectele din cererea dvs”, a răspuns DNA solicitării redacției B1.RO.

DNA mai precizează că și dacă aceste informații ar face obiectul unei cauze penale, tot nu ar putea ieși public deoarece acest lucru este interzis prin art. 25 alin (1) și alin. (3) din Ghidul privind Relaţia dintre Sistemul Judiciar din România şi Mass – Media:

”În situația în care cele menționate de dvs. în cerere ar face obiectul unei cauze penale,  informațiilor solicitate le sunt incidente prevederile art. 25 alin (1) “Comunicarea de informaţii privind stadiul actelor de cercetare reprezentanţilor mass-media poate fi făcută numai după ce există suspect în cauză (…)” și alin. (3) “Informaţiile privind existenţa unei plângeri sau denunţ pe rolul organelor de urmărire penală referitoare la posibila săvârşire a unor fapte de natură penală, precum şi datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice (…)” din Ghidul privind Relaţia dintre Sistemul Judiciar din România şi Mass – Media”.

Ce dezvăluie înregistrările?

În aprilie 2017, Iosif Szentes, director CFR Călători la acea vreme, a fost chemat de ministrul Răzvan Cuc la el în birou. Szentes îi spune lui Cuc faptul că se fac presiuni mari pentru îndepărtarea sa din funcție și că persoana care trebuia să-i ia locul, Valentin Dorobanțu, e un personaj controversat, implicat în mai multe scandaluri, cu probleme de integritate și un apropiat de Grupul Feroviar Român (GFR), controlat de Gruia Stoica. Răzvan Cuc îi răspunde că nu are ce face, pentru că decizia fusese deja luată, și poate doar să-i ofere alte funcții. Szentes îi mai spune ministrului că i s-a oferit șpagă 500.000 de euro să rezolve o licitație și dacă nu ia banii, o să se dea niște bani cuiva numai să se rezolve problema. Peste câteva luni, când Răzvan Cuc nu mai era la Ministerul Transporturilor, Iosif Szentes chiar a fost schimbat prin ordin de ministru. După ce a revenit în Guvern, Răzvan Cuc a avut grijă să-l numească în funcția de director CFR Călători fix pe Valentin Dorobanţu, cel despre care se spune în înregistrare că face presiuni cu bani să ia funcția.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.Povestea îngrozitoare din spatele acestei fotografii. Nici după 30 de ani nu a fost deslușit MISTERUL(FOTO)

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

”El s-a cerut să vină la mine, pentru că Consiliul de Administrație voia să-l schimbe din funcție. Când am venit în minister, am găsit niște nereguli la CFR, după un control. I-am spus că ar fi bine să se concentreze pe reparația de vagoane, nu pe cumpărarea de tablete. Szentes nu a fost schimbat în mandatul meu, ci în timpul unui alt ministru, de către Consiliul de Administrație. Eu i-am spus că nu eu iau decizia, ci Consiliul de Administrație. Modul ăsta de a pune presiune... În mai multe certuri a făcut afirmații legate de aceste înregistrări, când voia să se întoarcă la CFR. E foarte bine că au apărut aceste înregistrări, ca să clarificăm lucrurile”, a declarat Răzvan Cuc, pentru B1 TV.

Întrebat de ce nu s-a dus la DNA, de vreme ce a auzit chiar în biroul său despre șpăgi de 500.000 de euro, ministrul Cuc a răspuns: ”De ce să mă duc la DNA, a venit cineva să-mi dea ceva? De ce nu s-a dus domul Szentes?”.

Răzvan Cuc a anunțat ulterior că va depune plângere penală împotriva lui Iosif Szentes:

”Pentru înregistrarea făcută ilegal voi depune plângere penală împotriva domnului Iosif Szentes. Domnul Szentes și-a dorit foarte mult să se întoarcă la șefia CFR Călători. El mi-a transmis în diverse cercuri că are niște înregistrări și le va face publice. Foarte bine că le-a făcut publice și sper că toată lumea s-a lămurit că n-am nicio legătură cu vreo mită, nu am legătură cu toate astea”.

Citeşte mai multe despre:   DNA,   Razvan Cuc,   iosif szentes