Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DNA: Fostul senator UDMR Verestoy Attila și-ar fi traficat influența pentru ca Ministerul Culturii condus de Kelemen Hunor să facă plăţile către constructorul care a modernizat mai multe edificii importante din Capitală 

DNA: Fostul senator UDMR Verestoy Attila și-ar fi traficat influența pentru ca Ministerul Culturii condus de Kelemen Hunor să facă plăţile către constructorul care a modernizat mai multe edificii importante din Capitală 

Un articol de: B1.ro - 16 Noi 2018, 10:28
DNA: Fostul senator UDMR Verestoy Attila și-ar fi traficat influența pentru ca Ministerul Culturii condus de Kelemen Hunor să facă plăţile către constructorul care a modernizat mai multe edificii importante din Capitală  Eveniment

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, este menționat în rechizitoriul din dosarul în care patronul companiei de construcţii Aedificia Carpaţi, Petre Badea, este acuzat de cumpărare de influență. Kelemen Hunor are calitatea de martor. 

În acest dosar era urmărit penal pentru trafic de influență și fostul senator UDMR, Verestoy Attila, care a murit la începutul acestui an. 

Potrivit anchetatorilor, între anii 2010 şi 2012, Verestoy Attila ar fi făcut trafic de influenţă pe lângă funcţionarii din Ministerul Culturii, condus de Kelemen Hunor, pentru ca instituția să facă plăţile pentru proiectele realizate de companie. Este vorba despre construcţia Bibliotecii Naţionale, reabilitarea Teatrului Naţional, a Muzeului de artă şi a Muzeului Colecţiilor de artă. Banii Ministerului Culturii proveneau dintr-un împrumut al BERD. 

Într-un comunicat de presă, Aedificia Carpați și Petre Badea au respins acuzațiile, susținând că din conținutul comunicatului transmis de DNA ”rezulta inadvertențe, contradicții și confuzii referitoare la presupusele fapte”. 

Redăm, mai jos, comunicatul de presă al DNA:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 
BADEA PETRE, la data faptelor administrator al Aedificia Carpați S.A., pentru săvârșirea a infracțiunilor de: 
- cumpărare de influență, 
- evaziune fiscală, 

AEDIFICIA CARPAȚI S.A., pentru săvârșirea a infracțiunilor de: 
- cumpărare de influență, 
- evaziune fiscală.  

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioada 2010 – 2012, inculpatul Badea Petre, în calitate de administrator al AEDIFICIA CARPAȚI S.A., a oferit unui membru al Parlamentului României (în prezent decedat) echivalentul în lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care a remis suma de 6.999.067 de lei (echivalentul a 1.275.000 de euro), pentru ca acesta să-și folosească influența pe care o avea asupra unor înalți funcționari publici din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, responsabili să îndeplinească acte care intrau în îndatoririle acestora de serviciu, în vederea asigurării plății lucrărilor pe care societatea Aedificia Carpați S.A. le efectua în cadrul unor contracte de reabilitare a unor instituții publice culturale din București.Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Ca urmarea a semnării, între statul român și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a două acorduri-cadru de împrumut pentru executarea unor proiecte privind reabilitarea monumentelor istorice din România, între Ministrul culturii, cultelor și patrimoniului național și inculpata Aedificia Carpați S.A., reprezentată de către inculpatul Badea Petre, fuseseră încheiate mai multe contracte de execuție a unor lucrări.

Inculpatul Badea Petre și persoana respectivă au convenit ca plata acestei sume de bani să fie disimulată sub forma unui contract de consultanță pe care inculpata Aedificia Carpați S.A. urma să îl încheie cu o societate de avocatură, lucru care s-a și întâmplat. Ulterior, suma de bani a fost retrasă din cont și predată în numerar parlamentarului, în mai multe tranșe.

În aceeași perioadă, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, din dispoziția inculpatului Badea Petre, acel contract fictiv și plățile aferente acestuia (cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale) au fost evidențiate în actele contabile ale S.C. Aedificia Carpați S.A., fapt care a avut ca urmare diminuarea obligațiilor fiscale pe care inculpata le-a avut de plată către bugetul de stat.

Valoarea obligațiilor fiscale neplătite la bugetul de stat de către inculpata Aedificia Carpați S.A., ca urmare a acestor demersuri, este de 2.257.763 de lei (din care 1.354.658 de lei taxă pe valoare adăugată și 903.105 lei impozit pe profit), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile și mobile aflate în posesia ori proprietatea inculpaților Badea Petre și Aedificia Carpați S.A., până la concurența sumei de 2.257.764 de lei (cu privire la prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală).

La data de 25 mai 2018, inculpata Aedificia Carpați S.A. a consemnat la o unitate bancară, pe seama și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, întreaga sumă asupra căreia s-a dispus sechestrul.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

 

Citeşte mai multe despre:   Kelemen Hunor,   Verestoy Attila,   DNA