Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Doctorul Nagy recunoaşte că a luat bani de la o mare companie americană pentru studii clinice pe copii, cărora le-a prescris apoi medicamentele psihiatrice

Doctorul Nagy recunoaşte că a luat bani de la o mare companie americană pentru studii clinice pe copii, cărora le-a prescris apoi medicamentele psihiatrice

Un articol de: - 27 Iun 2016, 15:39
Doctorul Nagy recunoaşte că a luat bani de la o mare companie americană pentru studii clinice pe copii, cărora le-a prescris apoi medicamentele psihiatrice Eveniment

Scandalul privind tratamentul pshihiatric administrat copiilor din centrele de plasament scoate la iveală detalii înfiorătoare. Sedarea acestora este un experiment, spun unele voci.

Totul a ieșit la iveală după o investigație a Gazetei Sporturilor. Jurnalistul Cătălin Tolontan a povestit, miercuri, pe tolo.ro cazul copiilor de la centrul de plasament Dacia din Brașov.

Acuzat că le-a administrat tratament psihiatric puștilor de la Dacia la comandă și pentru anumite beneficii, psihiatrul Deszo Nagy s-a hotărât să rupă tăcerea. Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, acesta spune că acuzațiile medicilor care se ocupă acum de copiii de la Dacia sunt nefondate.

“Ziariști: ”A dumneavoastră era mai puternică, spun medicii de azi”.

Așa au spus? Poate că e invers. Din punctul meu de vedere, problema e la cele două doctorițe psihiatru care i-au preluat și care se pare că le-au mărit dozele dacă efectul este  de a adormi copiii la ore”, spune acesta.

 Listele publice ale companiei pharma Eli Lilly arată că medicul Nagy a primit sponsorizări de la firmele de medicamente chiar și în ultimii ani, 2014 și 2015.

“Vă referiți la sumele acelea de câteva sute de lei pentru congrese?Ați văzut câți medici din România sunt pe lista firmelor de medicamente? Sunt sute, mii. Și atunci? Nu credeți că e o chestiune de sistem?”, este replica psihiatrului.

Acesta a prescris Strattera copiilor de la ”Dacia” și exact firma producătoare, Eli Lilly, e cea care i-a plătit participarea la congrese. Eli Lilly e o firmă puternică americană, din Hampshire.

“Care firmă are un medicament foarte bun, acesta-i adevărul! Toată cariera mea nu am făcut niciun compromis, nu am oferit niciun privilegiu firmelor”, a spus medicul.A ajuns la mare, s-a autoizolat pe o plajă sălbatică, dar bărbaţii o urmăreau. Într-o criză de nervi, şi-a dat jos costumul de baie

Mai grav este faptul că acesta a recunoscut că a făcut studii clinice pe copiii, specificând că nu este vorba despre micuții de la centrul de plasament Dacia.

Au participat copii din Brașov, din județ, dar în niciun caz copii instituționalizați. Vă jur că așa este!

Da, dar nu e nimic în neregulă. După 2005, când Strattera a fost autorizat și în Romania, ADHD fiind o boala recunoscută la noi abia în 2000, am participat la conferințe în străinătate finanțate de Eli Lilly. În 2009 am condus un studiu la Spitalul de copii din Brașov, a durat doi ani, pentru urmărirea eficacității Strattera. În 2012, am ținut cursuri despre ADHD, ce este, cum e depistatat, cum e prevenit, ce facem cu copilul în școală ca să nu mai fie trimis la școlile cu nevoi speciale”, a povestit Deszo Nagy pentru sursa citată.

Acesta afirmă că studiu a fost finanțat de Eli Lilly și că o parte din bani au ajuns la spital.

“Să știți că în cazul studiilor clinice nu doar medicii câștigă, ci şi spitalele. Plus că am vorbit în  fața psihologilor, a colegilor, a profesorilor. Din 2010 nu am mai participat la nicio acțiune sponsorizată în străinătate. Ah, am mai fost la un congres de o singură zi, la Viena, în 2013”, a adăugat medicul.

„Eu chiar am participat la congresele susținute de firmă, nu m-am făcut că merg acolo și de fapt să-mi fi plătit concediul la Mamaia sau la New Delhi”Dezso Nagy, psihiatru la Spitalul de Copii din Brașov

Sunt sigur că am pus interesul pacientului mereu înainte. Nu există pshiatru român care să nu fi primit astfel de invitații.

 

Citeşte mai multe despre:   Catalin Tolontan