Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment În timp ce România este sufocată de gunoaie, firmele de reciclat cumpără materia primă din afară. Specialist: ”Peste 90 la sută din țară nu are implementat acest sistem de colectare separată”

În timp ce România este sufocată de gunoaie, firmele de reciclat cumpără materia primă din afară. Specialist: ”Peste 90 la sută din țară nu are implementat acest sistem de colectare separată”

Un articol de: Gabriela Del-Pupo - 15 Oct 2019, 17:18
Eveniment

EXCLUSIV ONLINE // Un documentar BBC realizat în România a scos la iveală o situație dramatică în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor în țara noastră. Jurnaliștii britanici au vrut să afle de ce, deși în țara noastră gropile de gunoi și poluarea cu deșeuri sunt un adevărat fenomen, firmele care reciclează sunt nevoite să importe materie primă din Marea Britanie sau Germania. Jurnaliștii nu au primit un răspuns de la Ministerul Mediului. B1.ro a stat de vorbă cu un expert în managementul integrat al deșeurilor pentru a afla care este motivul pentru care s-a ajuns la această situație.

În acest moment din păcate cu toate că în iunie s-a lansat prin ordonanța de urgență 74 obligativitatea implementării colectării separate, nici la acest moment ea nu este implementată la nivel național. În continuare există foarte, foarte multe primării care nu au implementat colectarea separată, există cetățeni care nu au infrastructura necesară pentru a arunca aceste deșeuri separat, măcar pe două fracții deși legislația prevede 5. Tor lucrul asta nu face decât să facă foarte, foarte anevoioasă implementarea colectării separate.

Din păcate deșeurile nu au cum să ajungă la fabricile de reciclare. Mai mult decât atât, ordonanța de urgență 77 implementată anul trecut, care s-a transpus în legislație în legea 212 și a intrat în vigoare din iulie anul acesta face ca firmele de colectare care luau niște bani înainte pe care în acest moment nu îi mai primesc pentru că toți banii au mers către primării pentru a ușura prețul pe care companiile de salubritate îl percep pentru a ridica fracții uscate sau reciclabile de la cetățeni. În acest moment ne aflăm într-o situație destul de gravă în care tind să dau dreptate reciclatorilor români care din păcate în momentul acesta sunt nevoiți să își importe o mare parte din deșeurile reciclabile” a spus Marius Marinoff, expert în managementul integrat al deșeurilor.

Firmele care produc fibră din peturi livrează către companii din industria auto, care folosesc fibra în componența textilelor de interior ale mașinilor sau pentru sistemele de filtrare. Totodată, fibra este materie primă pentru industria de igienă, intrând în componența umpluturilor de scutece de bebeluși, a șervețelelor umede sau a plasturilor. Tot din fibră se mai realizează umpluturi pentru canapele, perne sau pilote. Un alt domeniu ar fi construcțiile unde este folosită ca material pentru izolații.

Peste 90 la sută din țară nu are implementat acest sistem de colectare separată. În general companiile de reciclare cum ar fi Grupul Green sau cum ar fi alte companii de la Târgul Mureș, de la Hunedoara care reciclează, preponderent materiale pet sau carton eu nu sunt și firme de colectare, exceptând Vrancartul care are în momentul de față 17 centre. Toți aceștia nu mai lucrează în acest moment cu peroanele fizice nemaiîncasând banii pentru aceste deșeuri municipale.

Problema este în mâna autorităților locale, care astăzi nu asigură acel deșeu, pentru care pot să încaseze foarte mulți bani, este un buget de peste 200 de milioane de euro, ei nu reușesc să-l managerieze, să colecteze separat. Avem în acest moment capacitatea de reciclare, cel puțin pe sticlă și carton, mult mai mare decât deșeu este disponibil în România chiar dacă s-ar implementa colectarea separată. Suntem unii dintre cei mai mari exportatori de fibră din estul Europei suntem unii dintre cei mai buni producători de produse de papetărie”, a mai precizat expertul.

Touși aceste companii importă materie primă într-un procent covârșitor și care, din cauza neaplicării legii, în acest moment este în creștere.

’’În acest moment importurile masive, nu are rost să vorbim de plastic, ci să vorbim exclusiv de sticlele de pet unde avem efectiv această situație, nu cred că procentul e de 90 la sută, dar suntem foarte aproape de această cifră. Capacitatea companiilor de a recicla este la cea de la Tg. Mureș de 2000 de tone pe lună, Green 4500-5000 de tone, iar compania de la Hunedoara undeva în jur de 1000 de tone. 7-8 mii de tone pe lună care pot fi reciclate, pe lângă asta au început să apară și companii care reciclează folie, companii care reciclează sticle de șampon. Suntem în urmă cu partea de colectare separată, autoritatea locală este cea care trebuie să se asigure că societatea de salubritate trimite mașini separate pentru plastic, că are recipientele necesare. În legilație s-a introdus un mecanism care se numește ”Plătește pentru cât arunci” care din păcate este implementat în două locuri în toată țara, într-o comună de lângă Oradea și în Covasna, și care permite omului să controleze cât plătește pentru cantitatea de deșeu pe care o generează. Astfel vede el însuși că dacă colectează separat plătește mai puțin” a spus Marius Marinoff.

Cu toate acestea, conform Eurostat, România a înregistrat în anul 2017 o rată foarte scăzută de reciclare a deșeurilor municipale, de doar 14% (7% din reciclarea materialelor și 7% din compostare), cu doar un procent în plus față de anul 2010. Practic de mai bine de 8 ani rata de colectare a rămas aceeiași în contextul în care Uniunea Europeană recomandă atingerea unui prag de cel puțin 50%.

Citeşte mai multe despre:   colectare separata,   BBC,   Marius Marinoff
 
Loading...