Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Documente DNA: Sorin Oprescu bănuia că a intrat în vizorul anchetatorilor din cauza Cămătarilor şi a fostului său şofer

Documente DNA: Sorin Oprescu bănuia că a intrat în vizorul anchetatorilor din cauza Cămătarilor şi a fostului său şofer

Un articol de: -
Foto: B1 TV Eveniment

Sorin Oprescu, primarul suspendat al Capitalei, arestat preventiv pentru luare de mită, bănuia, în urma unor informaţii primite, că ar fi intrat în vizorul anchetatorilor din cauza Cămătarilor, dar şi a fostului său şofer, Cristian Stanca, zis "Grenadă", se arată în documentele procurorilor DNA, informează Mediafax.

Oprescu devenise suspicios și avea foarte des discuții cu unul dintre complicii săi, Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din cadrul Primăriei Capitalei.

Bogdan Cornel Popa este cel care i-a ajutat pe procurori în anchetă, purtând tehnică de înregistrare la întâlnirile cu Sorin Oprescu.

Potrivit documentelor procurorilor anticorupție, în seara zilei de 2 septembrie, Sorin Oprescu a avut o întâlnire în biroul său cu Bogdan Popa, în care au vorbit, printre altele, despre o suspiciune a primarului conform căreia ar fi vizat de o anchetă, discuție care a fost înregistrată ambiental de anchetatori.

Oprescu îl suspecta pe fostul său şofer, făcând o legătură şi cu Cămătarii, cu care Cristian Stanca ar fi pieten şi rudă prin alianţă.

"La discuţia ce a urmat între Bogdan Cornel Popa şi inculpatul Sorin Oprescu, cel din urmă i-a adus la cunoştinţă că a primit un mesaj de la Cristian Stanca, din care rezulta că acesta din urmă este speriat deoarece ar fi urmărit, fără a da însă mare importanţă acestei senzaţii («El, sigur că nu! Ce-o fi văzut el …»). Inculpatul Sorin Oprescu şi-a manifestat acest dezinteres deşi a învederat că una dintre persoanele cu care avusese întâlnirea anterioară i-a comunicat că «Aveţi grijă cu şoferul ăla!» deoarece «Da» … zice, «dar se pare că e …şoferu’ este prieten cu Nuţu, ceva!», în timp ce Primarul ar fi răspuns că «Dom’ne, nu mai e şoferul meu! Între timp a devenit inspector!». Cu toate acestea, inculpatul Sorin Oprescu a avut grijă să transmită că, în ciuda neîncrederii în observaţiile lui Cristian Stanca, mesajul său de bază rămâne acela că «Adică, în sensu’ de a avea grijă!»", se arată în documentele DNA.

Ulterior, suspiciunile lui Sorin Oprescu au fost confirmate.

"Prima dată am crezut că este legată de Cămătari, pentru că am văzut ce s-a întâmplat (membri ai clanului Cămătaru au fost reţinuţi atunci pentru scandal la Curtea de Apel Bucureşti, n.r.). Şi, bineînţeles, probabil, să vadă ăştia ce … Într-adevăr, i-au făcut o supraveghere de influenţă, în sens … Altfel nu …", ar fi arătat Oprescu.

Deşi luase în calcul şi posibilitatea ca Stanca să se înşele cu privire la măsurile de supraveghere, Sorin Oprescu a făcut verificări.

Potrivit documentelor procurorilor, aspectul infracţional al activităţii desfăşurate de Oprescu, Stanca şi Popa, vizibil şi în comportamentul primarului la întâlnirea anterioară, a fost confirmat de acesta pe parcursul discuţiei, când a arătat: "… dar din ce mi-a transmis el a fost, de-aia m-am gândit imediat la Cămătari, nu la … Am zis dom’le, reţea, chestii, ăsta a fost servitoare la ăla în casă", "Şi-am zis «Bă, hai că omul vrea să ne ferească pe noi», să nu zică că cine ştie ce ai făcut, că nici n-ai nimic şi după aia te ia de fraier că de-asta, că «Bă, dar ce-i iubirea asta?»".

Ultima dintre expresii "reprezintă o raţionalizare de către inculpatul Oprescu a modului în care este percepută, din exterior, relaţia foarte strânsă între cei trei, precum şi exprimarea clară a intenţiei de ascundere a acestei relaţii pe parcursul supravegherii", mai arată procurorii anticorupție.

Totodată, anchetatorii arată că Sorin Oprescu avea o relaţie foarte apropiată cu Bogdan Popa, căruia îi făcea "confidenţe", căruia îi vorbea despre Mădălin Dumitru, fostul şef al Direcţiei Infrastructură din Primărie, judecat pentru fapte de corupţie, care i-ar fi cerut bani în schimbul tăcerii.

Într-o discuţie avută în 31 august, Sorin Oprescu i-ar fi făcut "confidenţe infracţionale" lui Bogdan Cornel Popa, vorbind despre o sumă de bani care i-ar fi fost cerută de fostul director Mădălin Dumitru, lăsând să se înţeleagă că a negociat suma pretinsă ca "preţ al tăcerii", se mai arată în docuemntele DNA.

Sorin Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei, marţi, după decizia definitivă de arestare preventivă. Consiliul General al Municipiului Bucureşti l-a desemnat pe Ștefănel Marin (UNPR) în funcţia de primar interimar.

Citeşte mai multe despre:   Sorin Oprescu,   ancheta
 
 
 
Loading...