Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Doi directori ai Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală, trimiși în judecată de DNA

Doi directori ai Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală, trimiși în judecată de DNA

Un articol de: - 31 Aug 2015, 14:47
Eveniment

Procurorii DNA au dispus, luni, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a directorului general al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), Mihai Gavril Vădan, şi a lui Doru Gafencu, director delegat al Direcţiei Selectare Contractare din agenţie, acuzați de abuz în serviciu.

De asemenea, Mihai Gavril Vădan va fi judecat şi pentru conflict de interese.

Procurorii DNA precizează că în cursul lunii mai 2009, inculpatul Gafencu Doru, în calitate de director delegat al Direcției Selectare Contractare din cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și-a exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu – cu ocazia reevaluării unor cereri de finanțare depuse de comunele Brănești și Răscăeți, județul Dâmbovița – prin majorarea punctajelor acordate pentru criteriile de selecție S2 și S9 care priveau „localități rurale din regiunile cu grad de sărăcie ridicat” respectiv „proiecte de investiții în infrastructura socială”.

"Acest lucru coroborat cu încălcarea dispozițiilor procedurale în forma aprobată prin Ordinul M.A.P.D.R. nr. 664/30.10.2008, a avut ca finalitate selectarea proiectelor, încheierea a două contracte de finanțare, în valoare totală de 17.208.101 lei (8.037.218 lei pentru comuna Brănești și 9.170.883 lei pentru comuna Răscăeți) și obținerea de către beneficiari, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (sumă ce reprezintă prejudiciul cauzat A.P.D.R.P și – totodată – folosul necuvenit realizat de cele două unități administrativ teritoriale).

În aceeași perioadă, inculpatul Vădan Mihai-Gavril, în calitate de director general al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, cunoscând că proiectele depuse în numele unităților administrativ teritoriale Brănești și Răscăeți nu îndeplineau condițiile pentru a beneficia de finanțare, și-a exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu cu ocazia emiterii deciziei de aprobare a Rapoartelor de evaluare aferente sesiunilor noiembrie – decembrie 2008 și iunie – iulie 2009, în urma cărora proiectele mai sus menționate au fost finanțate pe nedrept din fonduri nerambursabile.

De asemenea, în același context au fost selectate pentru finanțare și proiectele depuse în numele altor două comune din același județ.

În același context, în perioada 2008-2009, firma administrată de inculpatul Vădan Mihai-Gavril a încheiat cu primăriile comunelor respective mai multe contracte de consultanță / proiectare în valoare totală de 964.670 lei, bani asigurați de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit prin contractele de finanțare nerambursabilă, în vederea implementării proiectelor selectate", se arată în comunicatul DNA.

Prejudiciul cauzat Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este în cuantum de 17.208.101 lei.

În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil aparținând inculpatului Vădan Mihai-Gavril.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dâmbovița, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Citeşte mai multe despre:   DNA,   director
 
Loading...