Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Doi membri ai CNA au fost găsiți incompatibili de ANI: Trustul Media Pro, implicat în scandal

Doi membri ai CNA au fost găsiți incompatibili de ANI: Trustul Media Pro, implicat în scandal

Un articol de: - 07 Aug 2013, 10:21
Doi membri ai CNA au fost găsiți incompatibili de ANI: Trustul Media Pro, implicat în scandal Eveniment

Doi membrii ai CNA au fost gădiți incompatibili de către Agenția Națională de Integritate (ANI), potrivit unui comunicat de presă.

Printre aceștia se află fostul președinte al Consiliului Național al Audiovizualului, Răsvan Popescu.

Cel de al doilea este Christian Mititelu, actual membru al CNA.

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui MITITELU CHRISTIAN (membru al Consiliului Național al Audiovizualului) și încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de natură penală de către POPESCU RĂSVAN (fost Președinte al Consiliului Național al Audiovizualului)”, se arată în comunicat.

Astfel, Mititelu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 noiembrie 2008 și 15 decembrie 2012. Acesta a a exercitat, simultan, atât funcția de Președinte și, ulterior, pe cea de Vicepreședinte al Asociației „Alianța Civică”, cât și calitatea de membru al C.N.A. (asimilată funcției de secretar de stat).

Potrivit prevederilor legale, „calitatea de membru al Consiliului este incompatibilă cu funcțiile publice sau private, cu excepția celor didactice, dacă nu dau naștere unor conflicte de interese”.

Astfel, MITITELU CHRISTIAN nu a respectat dispozițiile art. 12, alin. (5) din Legea nr. 504/2002, potrivit cărora „Membrii Consiliului care, în momentul numirii, se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (2) – (4) au la dispoziție un termen de cel mult 3 luni pentru renunțarea la calitatea sau la acțiunile respective, perioadă în care nu au drept de vot în Cadrul Consiliului” și ale art. 99, alin. (1), lit. j) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Persoanelor care exercită următoarele demnităţi publice şi funcţii publice de autoritate din cadrul autorităţilor şi instituţiilor aflate exclusiv sub control parlamentar […] membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului li se aplică dispoziţiile art. 72 şi regimul incompatibilităţilor […] pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat, precum şi incompatibilităţile prevăzute în legi speciale”, se precizează în comunicat.

Pe de altă parte, Răsvan Popescu ”a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală, întrucât, în calitate de membru al C.N.A. (mandatele 2006 - 2012, 2012 - 2018), respectiv, de Președinte al C.N.A. (29 iunie 2007 - 19 decembrie 2012), în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a soluționat cereri și a participat la luarea unor decizii în urma cărora s-au acordat autorizații de licență audiovizuală pentru S.C. PRO TV S.A. De asemenea, POPESCU RĂSVAN s-a aflat în relații comerciale și a beneficiat de foloase patrimoniale în cuantum de 15.000 Euro de la S.C. MEDIA PRO PICTURES S.A.”.

În acest scandal este implicat și trustul Media Pro.

Din activitatea de evaluare, a rezultat faptul că atât PRO TV S.A., cât și MEDIA PRO PICTURES S.A. (societate comercială din partea căreia POPESCU RĂSVAN a realizat beneficii materiale în cuantum de 15.000 Euro) au același acționar, și anume CME Investments B.V.”.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru verificarea indicilor referitoare la săvârșirea de infracțiune de conflict de interese de către Răsvan Popescu.
Potrivit ANI, cei doi au fost informați cu privire la declanșarea procedurii de evaluare, elementele indicate și drepturile de care beneficiază.

Citeşte mai multe despre:   ANI,   scandal