Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Doi pacienţi de la Elias, cu risc de şoc septic de la săpunul lichid folosit de angajaţi: Produsul a fost retras din circuit

Doi pacienţi de la Elias, cu risc de şoc septic de la săpunul lichid folosit de angajaţi: Produsul a fost retras din circuit

Un articol de: B1 TV - 03 Oct 2014, 08:28
Doi pacienţi de la Elias, cu risc de şoc septic de la săpunul lichid folosit de angajaţi: Produsul a fost retras din circuit Eveniment

Un bebeluş şi un bolnav de cancer internaţi la Spitalul Elias s-au infectat din cauza unui săpun lichid, folosit de personalul unităţii. Cei doi riscă chiar să intre în şoc septic. Din cauza modului în care sunt cumpărate materialele în spitale, în urma unor licitaţii, acelaşi săpun mai ajunsese şi în unităţi din Târgu Mureş, Târgovişte sau Focşani.

Suspiciunea de infecţie cu bacteria Serratia a apărut pe 30 iulie, la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer.

Imediat după apariţia suspiciunii, au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate în uz, precum şi din unele care erau sigilate.

„Ele se aflau în curs de utilizare pretutindeni: în blocul operatoriu, în secţiile care au paturi şi pacienţi, în cabinetele de examinare, în laboratoare, pretutindeni. Surpriză maximă: în toate aceste flacoane a fost identificată Serratia”, a spus directorul medical de la Spitalul Elias, Dana Safta, citat de Mediafax.

Produsul a fost retras imediat. Numai că atunci s-a descoperit că săpunul a ajuns şi în spitalele din ţară.

„Discutând despre problema noastră, am aflat că a fost depistată şi la Târgu Mureş, şi la Târgovişte, şi la Focşani. Deci probabil că (săpunul, n.r.) este distribuit în mai multe locuri în sistemul sanitar românesc. Modul în care noi ne cumpărăm materialele, care rezultă dintr-o licitaţie, la preţul cel mai mic, netestate (de spital, n.r.), ne duc la asemenea incidente”, a mai spus Safta.

În urma sesizărilor, în 29 septembrie, Ministerul Sănătăţii a transmis o notă către toate spitalele din ţară prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil. Un flacon de un litru din acest săpun costă 18 lei.

„A fost o sesizare pe care a făcut-o chiar Spitalul Elias. Direcția a luat toate probele și evident săpunul a fost retras din circuit. Toate produsele sunt luate prin licitație de unități, nu e o recomandare de la minister, spitalele își procura materialele de igienă prin licitație. Pagubele evident vor fi suportate de producător, dar trebuie văzut dacă în momentul în care s-au făcut achizițiile se putea ști dacă acest produs este contaminat”, a afirmat pentru B1 TV ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Citeşte mai multe despre:   Spitalul Elias