Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Doliu în cultura românească! Academicianul Ion Ianoși a murit la vârsta de 88 de ani

Doliu în cultura românească! Academicianul Ion Ianoși a murit la vârsta de 88 de ani

Un articol de: - 01 Iul 2016, 18:54
Foto: roncea.ro Eveniment

Academicianul Ion Ianoși a murit la vârsta de 88 ani, acesta urmând să fie incinerat luni, la Crematoriul Vitan-Bârzești, potrivit filosofie.unibuc.ro

"Facultatea de Filosofie a Universității din București, profesorii și studenții în egală măsură, anunță cu profundă durere încetarea din viață a distinsului profesor și academician Ion Ianoși.

Profesorul Ion Ianoși a fost timp de decenii o prezență marcantă în viața facultății noastre și în cultura română.

Specialist de valoare internațională în estetică, filosofia culturii, istoria și circulația ideilor, critică și teorie literară, profesorul Ianoși a scris lucrări de referință în toate aceste domenii, articole și studii, introduceri și postfețe la volume cu mare încărcătură intelectuală. Traducător și critic inspirat al operelor unor mari personalități precum Thomas Mann, Dostoievski sau Tolstoi, a fost în același timp un promotor al ideilor umaniste și un model intelectual pentru generații de studenți, tineri intelectuali și toți cei interesați de cultură.

Ion Ianoși va rămâne un nume de referință în cultura română.Profesorul Ion Ianoși a fost timp de decenii o prezență marcantă în viața facultății noastre și în cultura română. Specialist de valoare internațională în estetică, filosofia culturii, istoria și circulația ideilor, critică și teorie literară, profesorul Ianoși a scris lucrări de referință în toate aceste domenii, articole și studii, introduceri și postfețe la volume cu mare încărcătură intelectuală. Traducător și critic inspirat al operelor unor mari personalități precum Thomas Mann, Dostoievski sau Tolstoi, a fost în același timp un promotor al ideilor umaniste și un model intelectual pentru generații de studenți, tineri intelectuali și toți cei interesați de cultură.

Ion Ianoși va rămâne un nume de referință în cultura română", este anunțul trist al Universității.

Academicianul Ion Ianoși s-a născut la 1 mai 1928, în Brașov și a început Facultatea de Filosofie și Litere la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, iar în anul al doilea de facultate a plecat la studii în URSS, la Leningrad. Acolo a urmat Facultatea de Filosofie și a obținut licența în filosofie, fiind declarat șef de promoție pe întreaga universitate.

S-a întors în țară în anul 1955 și s-a angajat la Institutul de Teatru și Film I.L. Caragiale din București până în 1959. Din acest an este cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Între 1958 — 1965 a lucrat la Secția Artă și Cultură a CC al PCR.

Ion Ianoși a publicat lucrări de filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, estetică, teorie și critică literară. Demn urmaș al lui Tudor Vianu, a scris și a publicat o amplă prefață la ''Estetica'' acestuia.

Citeşte mai multe despre:   doliu,   cultura,   a murit
 
Loading...