Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Doliu în România! Opozanta regimului comunist care a salvat e la demolare satele românești a murit (FOTO)

Doliu în România! Opozanta regimului comunist care a salvat e la demolare satele românești a murit (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 31 Oct 2018, 12:48
Doliu în România! Opozanta regimului comunist care a salvat e la demolare satele românești a murit (FOTO) Eveniment

A murit Mariana Celac, opozantă a regimului comunist care s-a împotrivit demolării satelor româneşti.

Arhitecta a decedat luni, la v\rsta de 82 de ani.

Mariana Celac a fost soția reputatului disident Mihai Botez, plecat din țară în Statele Unite ale Americii în vara anului 1987 și sora celui dintâi ministru de externe al României post-decembriste, Sergiu Celac (decembrie 1989-iunie 1990).

Înainte de 1989, Mariana Celac s-a alăturat protestatarilor împotriva regimului Ceaușescu, militând, printre altele, împotriva gravelor demolări din București, începând cu anul 1984, iar după 1987, împotriva ,,sistematizării rurale’’, proiect prin care se urmărea demolarea a 7-8.000 de sate din cele 13.123 existente. Până la Revoluție, a ținut constant legătura cu exilul românesc și în special cu Mihnea Berindei (1948-2016), figura-cheie a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul la Paris. Prietenia sa cu Mihnea Berindei și cu Edith Lhomel, o apropiată a exilului românesc, redactor la publicația La Documentation Française (ambii implicați în mișcarea de protest Opération Villages Roumains), a făcut posibilă participarea sa, ca verigă de legătură esențială în obținerea de informații legate de evoluția proiectului de sistematizare a satelor.

De o deosebită discreție și de un remarcabil profesionalism, Mariana Celac a fost una dintre cele mai importante personalități  ale societății civile, până la prăbușirea regimului comunist și a rămas, și după 1989, unul dintre cei mai valoroși intelectuali angajați din țara noastră, transmite IICCMER.

Dumnezeu să o odihnească!

Citeşte mai multe despre:   Mariana Celac