Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dolj: Arheologii au descoperit două morminte aparținând unor războinici celți

Dolj: Arheologii au descoperit două morminte aparținând unor războinici celți

Un articol de: - 07 Aug 2013, 13:38
Dolj: Arheologii au descoperit două morminte aparținând unor războinici celți Eveniment

Arheologii au descoperit două morminte aparținând unor războinici celți, în comuna Desa, județul Dolj. Potrivit Mediafax, cele mai importante obiecte găsite sunt două spade în teacă și două piese de scut.

Două doar două zile de săpături, arheologii au descoperit două morminte de incinerație ale unor războinici celți, ceea ce indică faptul că în zona respectivă au locuit celți din tribul scordiscilor în a doua Epocă a Fierului, în perioada 200-80 î.e.n.

Artefactele depuse ca ofrandă în aceste morminte se compun din: butoni de centură, un cuţit de bărbierit, o brăţară de mână, o zăbală de cal şi, cele mai importante piese, două spade în teacă, îndoite ritual, precum şi două piese de scut - partea centrală, metalică, a scuturilor care, de regulă, erau confecţionate din lemn. Dacă e să ne uităm un pic în Antichitate, e foarte posibil ca această cetate romană să fi fost amplasată aici tocmai pentru a împiedica incursiunile deja făcute de aceşti războinici celţi în teritoriu roman aflat la sud de Dunăre", a declarat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

Obiectele descoperite indică faptul că persoanele îngropate aveau un statut social deosebit.

"De exemplu, zăbala, de tip candară, este specifică Fierului Târziu, adică 150 î.e.n. Ei (n.r. celţii) erau purtătorii unei civilizaţii a fierului foarte avansată şi obişnuiau să se îngroape cu tehnica de luptă, cu armamentul din dotare. Nu de puţine ori aceste morminte erau profanate tocmai pentru aceste obiecte", a precizat Petre Gheorghe, profesor al Universității din Craiova.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Dolj,   descoperire