Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dosar de politician: Complexul Energetic Oltenia a fost devalizat cu zeci de milioane de euro prin contracte păguboase. Managerul Laurențiu Ciurel, intangibil chiar și pentru DNA (VIDEO)

Dosar de politician: Complexul Energetic Oltenia a fost devalizat cu zeci de milioane de euro prin contracte păguboase. Managerul Laurențiu Ciurel, intangibil chiar și pentru DNA (VIDEO)

Un articol de: - 08 Sep 2015, 20:30
Dosar de politician: Complexul Energetic Oltenia a fost devalizat cu zeci de milioane de euro prin contracte păguboase. Managerul Laurențiu Ciurel, intangibil chiar și pentru DNA (VIDEO) Eveniment
Silviu Mănăstire a prezentat în emisiunea Dosar de Politician, de pe B1 TV, cazul unuia dintre cei mai influenți directori de companii de stat din România. Laurențiu Ciurel este manager la Complexul Energetic Oltenia, cu sediul la Târgu Jiu.

CE Oltenia este cea mai mare companie  de stat după numărul de angajați: circa 16.000, iar Laurențiu Ciurel este mai puternic decât orice ministru din Guvern. Compexul Oltenia extrage cărbune din minele proprii, dar produce energie și prin centralele termoelectrice. Ciurel este jupânul absolut al acestui conglomerat energetic, încă din 2012, în baza susținerii directe a lui Ponta, susține Silviu Mănăstire.

Ciurel este cel care a semnat celebrele contracte de asistență juridică prin casa de avocatură a lui Dan Șova, contracte pentru care Ponta e urmărit penal. Ciurel e urmărit și el în dosarul lui Ponta, dar se mai află în vizorul anchetatorilor și pentru alte afaceri.

La începutul anului, inspectorii Curții de Conturi, instituție condusă fix de fostul lider al PSD, Nicolae Văcăroiu, prezentau un raport privitor la neregulile de la Complexul Oltenia între anii 2013-2014. Raportul arată că societatea de la Târgu Jiu a fost devalizată cu zeci de milioane de euro prin contracte păguboase.

Dintre aceste contracte iese în evidență cel pentru modernizarea Centralei de la Rovinari, cu o valoare de circa 20 de milioane de euro, atribuit companiei Energomontaj din București. Această companie face parte din cercul exclusivist al băieților deștepți din energie, condus acum chiar de consilierul onorific al lui Ponta: Dan Ioan Gheorghiu.

Silviu Mănăstire mai vorbește și despre megatunul privind exportul de cărbune în Serbia. Conform datelor din raportul Curții de Conturi, Ciurel a semnat în decembrie 2014 livrarea a un milion 200 de mii de cărbune către o firmă de apartament din Constanța, care avea doar doi angajați. Cărbunele urma să fie exportat în Serbia. Firma este controlată de personaje din anturajul celebrului interlop Sergiu Băhăian, condamnat la ani grei de pușcărie pentru asasinate la comandă.

Ciurel s-a angajat să vândă firmei cărbune cu doar 12 euro pe tonă. Mai departe, cărbunele ajungea să fie vândut în Serbia cu 36 de euro pe tonă. Curtea de Conturi mai arată în Raport că Compexul Energetic Oltenia putea vinde cărbunele direct Ministerului Energiei din Serbia.

Procurorii DNA investighează acum contractul, dar lucrurile nu sunt chiar simple pentru că Laurențiu Ciurel pare ca avea protecție la nivel înalt în România. Gerea, Ministrul Energiei, a încercat să-l schimbe pe Ciurel, dar acesta a fost de neclintit. Nici procurorii nu par a fi foarte determinați pentru că, întâmplător sau nu, procurorul șef al Secției a II-a DNA, Dănuț Volintiru provine din Târgu Jiu, iar soția acestuia, notar public, are contracte fix cu Complexul Energetic Oltenia.

Ciudățenii apar și în dosar pentru că procurorii au cerut arestarea lui Șova, dar nu și a lui Ciurel, cel care i-a dat bani lui Șova. Alte zeci de investigații îi vizează pe Laurențiu Cirel și Complexul Energetic Oltenia au fost îngropate fie la instanțele de judecată fie la parchetele locale.

Într-un moment de sinceritate, Ciurel chiar a spus pentru o televiziune locală că face des vizite la sediul Guvernului, unde se întâlnește cu oameni de afaceri. În plus, el a mai spus că se întâlnește deseori și cu consilieri ai premierului.

Dosar de politician: Managerul Laurențiu Ciurel, intangibil chiar și pentru DNA

 


Citeşte mai multe despre:   silviu manastire,   Dosar de politician,   Curtea de Conturi,   raport,   dosar penal,   Victor Ponta,   Sova