Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dosar de Politician: România se află în Evul Mediu din punct de vedere al educației, iar Ministerul a fost capturat de mafia manualelor (VIDEO)

Dosar de Politician: România se află în Evul Mediu din punct de vedere al educației, iar Ministerul a fost capturat de mafia manualelor (VIDEO)

Un articol de: - 06 Oct 2015, 20:12
Dosar de Politician: România se află în Evul Mediu din punct de vedere al educației, iar Ministerul a fost capturat de mafia manualelor (VIDEO) Foto: B1 TV Eveniment
Silviu Mănăstire a vorbit în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” despre mafia manualelor care a capturat Ministerul Educației.

Milioane de euro sunt plătite anual din bugetul Ministerului Educației pentru tipărirea de manuale vechi de 10-15 ani, depășite din toate punctele de vedere. În paralel, părinții si elevii, circa 3 milioane de "clienți" în țară, sunt obligați de profesori și de edituri să cumpere, de obicei la negru, așa-zisele materiale didactice auxiliare, adică celebrele culegeri, cărti cu teste sau diverse broșuri.

Auxiliarele fac și ele ca alte milioane de euro să se scurgă din buzunarele părinților către editurile căpusă. Este o industrie groaznică, sprijinită piramidal de oficiali din Ministerul Educației și din inspectoratele școlare județene.

Anul trecut, editurile care absorb cei mai mulți bani din afacerea manualelor au blocat o licitație nationala pentru achiziția de manuale. Motivul a fost acela cț ministerul le-a cerut sț realizeze și manuale digitale, pe format electronic, pe lângă cele tipărite, așa cum se procedează în toate țările din Uniunea Europeană. Evident, editurile cu doi angajați care au căpușat Ministerul ani de zile nu au putut realiza aceste manuale digitale, dar au reușit să blocheze în instanță licitația națională.

România se află în Evul Mediu din punct de vedere al sistemului de educație și este ținută cu forța în înapoiere și ignoranță.

Fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, a intenționat să reformeze pe model european sistemul manualelor școlare și să introducă alternativ și manualele digitale. Nu a reușit, pentru cș a fost schimbat din funcție. Pricopie a dezvăluit că asupra sa s-au făcut presiuni din partea editurilor, care nu doreau introducerea manualelor digitale deorece le afecta interesele financiare.

Profesorii, mai spunea Pricopie, au devenit agenți de vânzari pentru diferite edituri. Șeful editurilor care s-au opus introducerii manualelor digitale este un anume Mihail Penescu, președintele Consiliului Permanent al Uniunii Editorilor din Romania - UER.  Penescu susține că ministerul Educației nu trebuie să organizeze licitație publică pentru a cumpăra manuale și că manualele trebuie cumpărate pe alte criterii decât cele de preț.

Editurile reprezentate de Penescu s-au obișnuit să retipărească an de an manualele școlare, pe care Ministerul le cumpără pe bani relativ puțini. Aceleași edituri din cadrul UER sunt tocmai cele care plasează în școli materialele auxiliare, pe care le vând scump către părinți, dar mai ales având susținerea inspectorilor școlari, a directorilor de școli și a profesorilor care iau comisioane.

Fostul ministru Pricopie spunea că aceste auxiliare se vând la negru în școli, fără factură, iar comisioanele sunt luate tot la negru. Pentru a bloca licitația, Uniunea Editorilor a contestat în instanță licitația națională organizată de Pricopie anul trecut. A trecut deja un an iar situația este la fel de blocată, Ministerul Educației fiind obligat să cumpere o parte din manuale fără licitație, prin vechiul sistem de comezi directe.

În mod ironic, editurile care au blocat licitația au profitat de situație și au scos la vânzare pe piaţă propriile manuale, sperând că părinţii, în disperare de cauză, le vor cumpăra din librării, pentru ca elevii să nu rămână fără cărți. De exemplu, o anume editură Akademos, care are doi angajați declarați la Registrul Comerțului, a realizat un abecedar care a fost respins de Ministerul Educației pe motive de calitate. Pentru a se răzbuna, editura Akademos a contestat licitația pentru abecedare și a blocat astfel livrarea lor în școli înainte de începerea anului școlar, pe principiul "să moară și capra vecinului".

Acestea sunt exemple sugestive ale haosului din educație, care afectează milioane de elevi. Ca și ăn cazul medicilor care au salarii derizorii, și profesorii, extrem de prost platiți, nu sunt totuși singura problemă din sistemul de educație. Cei care plătesc adevarata factură a falimentului din educație sunt generațiile de elevi slab pregătiți, care prin lipsa lor de abilități vor duce pe viitor această țară în faliment.

Dosar de Politician: Interesele din spatele afacerii manualelor școlareCiteşte mai multe despre:   Dosar de politician,   silviu manastire,   Ministerul Educatiei,   licitatie,   invatamant,   educatie