Dosarul de corupție al lui Dan Șova, REJUDECAT de la zero: Decizia, după hotărârea CCR privind compunerea nelegală a completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ

Dosarul de corupție al lui Dan Șova, REJUDECAT de la zero: Decizia, după hotărârea CCR privind compunerea nelegală a completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dosarul de corupție al lui Dan Șova va fi rejudecat de la zero. Decizia a fost luată, luni, de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Vâlcov fiind unul dintre cei care beneficiază de hotărârea Curții Constituționale referitoare la nelegalitatea completurilor de cinci judecători de la Curtea Supremă, informează B1 TV.

Apărătorii lui Șova au cerut desființarea deciziei prin care fostul ministru fusese condamnat, în iunie 2018, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora.

Judecătorii de la CCR au stabilit, la sfârșitul anului trecut, că a fost ilegală componența de completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ca atare, în acel moment, Dan Șova a fost primul care a fost eliberat din penitenciar ca urmare a deciziei CCR. Totodată, Șova a fost prima persoană care a obținut o cale extraordinară de atac.

În aceste condiții, dosarul se va muta la Curtea de Apel București, întrucât Dan Șova nu mai deține calitatatea de parlamentar. De asemenea, este foarte posibil ca faptele din dosar să se prescrie între timp, având în vedere că ele au fost comise în urmă cu aproape zece ani.

În acest dosar, Dan Şova a fost trimis în judecată în ianuarie 2017, fiind acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Astfel, Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.

Urmăriți B1TV.ro și pe