Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dosarul Microsoft: Premieri, miniștri și contracte prelungite, în schimbul unor sume fabuloase. Vezi referatele DNA pentru începerea urmăririi penale

Dosarul Microsoft: Premieri, miniștri și contracte prelungite, în schimbul unor sume fabuloase. Vezi referatele DNA pentru începerea urmăririi penale

Un articol de: B1 TV - 30 Sep 2014, 18:07
Eveniment

Nume de premieri, nume de miniştri, influenţe şi contracte prelungite ani de zile în schimbul unor sume fabuloase, calculate doar în milioane de euro. Cam aşa arată dosarul Microsoft, unul dintre cele mai răsunătoare din ultimii ani.

Procurorii cer încuviinţarea urmăririi penale pe numele a 9 foşti ministri, acuzaţi de luare de mită sau trafic de influenţă. Un dosar în care apare şi numele actualului premier Victor Ponta, dar şi presiunile ce se făceau asupra fostului premier, Emil Boc.

Tiberiu Nițu a transmis marți solicitările de urmărire penală. Doar că a făcut o gafă şi a transmis documentele ministerului Justiţiei. În cele din urmă au ajuns şi la instituţiile vizate.

Vezi AICI referatul DNA către Preşedinţie pentru începerea urmăririi penale

Vezi AICI referatul DNA către Senat pentru începerea urmăririi penale


Vezi AICI referatul DNA către Camera Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale


Potrivit procurorilor, martorul Claudiu Florică, fost director la Fujitsu s-a întâlnit în 2004 cu Victor Ponta, care avea la acea vreme funcţia de şef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase şi a încercat să-l determine să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei.

Prin această presiune obliga o companie să reintroducă firmele protejate de Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD.

În schimbul acestei susţineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat.

În decembrie 2004, după schimbarea partidului de guvernământ ca urmare a alegerilor, Claudiu Florică a incercat să intervină din nou la politicieni. Avea multe cunoştinţe şi în PDL. Iar printre aceștia se aflau Romeo Raicu, Mihai Stănişoară, Vasile Blaga sau Răsvan Toader.

Iar numele grele din dosar nu se opresc aici. Unii martori povestesc cum şi premierul Emil Boc a fost supus unor presiuni pentru prelungirea contractelor. Fără succes, însă. Dorin Cocoş ar fi fost chiar cel care urma să intervină la premierul de la acea dată.

Iar dacă nu i-a mers cu Boc, fostului şef al Fujitsu i-a fost foarte ușor să ajungă la o înțelegere cu ministrul Comunicațiilor de la acea vreme, Gabriel Sandu. Conform datelor din dosar, acesta a primit suma de 3 milioane de euro pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft.

Iar presiuni se făceau pe toate liniile. Procurorii au descoperit cum Şerban Mihăilescu, ministru coordonator la Secretariatul General al Guvernului, l-a determinat pe ministrul Eugen Bejenariu să semneze o ordonanţă şi, respectiv, Contractul de licenţiere Microsoft.

„Mihăilescu Petru Şerban, în perioada aprilie - noiembrie 2004, a pretins şi primit o parte din suma de circa 20 milioane USD virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi de tip off - shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României pentru ca în baza influenţei pe care o avea să asigure încheierea contractului în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers”, se arată în referatul procurorilor.

De asemenea, procurorii au descoperit că Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioadele 2000 - 2003, 2008 - 2009, a pretins şi primit de la unele firme foloase necuvenite constând în sume de bani sau calculatoare în scopul de a le asigura derularea unor proiecte cu Ministerul pe care îl conducea.

În acelaşi dosar, ministrul de la acea vreme, Valerian Vreme, este acuzat de abuz în serviciu după ce a semnat contracte fără să ţină cont de mai multe prevederi legale şi a ignorat sesizările făcute în mod repetat de păgubiţii licitaţiilor.

Acum, demersul începerii urmăririi penale cerută de procurorii DNA a început cu o gafă a procurorului general. Tiberiu Niţu a trimis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală pentru cei 9 foşti miniştri suspectaţi de corupţie, în loc să le trimită direct către instituţiile abilitate, adică Parlament și Preşedinție.

A fost încălcată astfel decizia 270 din martie 2008 a Curţii Constituţionale. În cele din urmă cererile au ajuns şi la Parlament şi la Cotroceni, iar o altă solicitare a fost trimisă pentru încuviințarea urmăririi penale pe numele lui Dan Nica către Parlamentul European.

Dosarul Microsoft: Premieri, miniștri și contracte prelungite, în schimbul unor sume fabuloase


Citeşte mai multe despre:   dosarul microsoft,   urmarire penala,   Senat,   Camera Deputatilor,   presedintie
 
Loading...