Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dosarul Zambaccian: Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar soția sa la 3 ani cu suspendare (VIDEO)

Dosarul Zambaccian: Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar soția sa la 3 ani cu suspendare (VIDEO)

Un articol de: - 06 Ian 2014, 16:18
Dosarul Zambaccian: Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar soția sa la 3 ani cu suspendare (VIDEO) Eveniment

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat, luni, pe Adrian Năstase la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul Zambaccian, pentru luare de mită. De asemenea, soția sa a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită. Decizia judecătorilor este definitivă.

Năstase a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită şi 3 ani pentru şantaj, astfel că va executa 4 ani de închisoare. Din pedeapsa de 4 ani de închisoare, Adrian Năstase va sta practic aproximativ şapte luni în spatele gratiilor, dacă nu i se aplică un spor de pedeapsă.

De asemenea, fostului premier i se înterzic pe o perioadă de 5 ani unele drepturi, în timp ce Dana Năstase are aceleași interdicții pe o perioadă de 4 ani. Ea are o perioadă de încercare de 8 ani.

Asupra bunurilor mobile şi imobile ale familiei Năstase s-a menţinut sechestrul asigurator, şi s-a decis confiscarea sumei de 1.824.303,72 lei.

În primă instanţă, fostul prim-ministru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj și achitat pentru luare de mită. Totodată, soția sa, Dana, a fost condamnată în prima instanță  la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", dar a fost achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj. Amândoi au contestat deciziile.

Concret, Adrian Năstase este acuzat în acest caz că că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

La ultimul termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) pedepse cu executare pentru Adrian şi Dana Năstase.

De cealaltă parte, apărarea lui Adrian Năstase, formată din patru avocaţi, a arătat că există numeroase vicii în dosarul Zambaccian, precum probe şi documente fără relevanţă juridică, mărturii contradictorii şi acuzaţii ce nu există în materialitatea lor.

Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

Citeşte mai multe despre:   Adrian Nastase,   sentinţă