Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV // În plin scandal legat de poluarea record din Bucureşti şi Ilfov, lângă Capitală ar urma să fie construite două incineratoare de ardere a cadavrelor de la fermele de păsări. Activist: "Pot crea probleme şi prin mirosul neplăcut"

EXCLUSIV // În plin scandal legat de poluarea record din Bucureşti şi Ilfov, lângă Capitală ar urma să fie construite două incineratoare de ardere a cadavrelor de la fermele de păsări. Activist: "Pot crea probleme şi prin mirosul neplăcut"

Un articol de: George Forcoș - 25 Ian 2021, 12:10
EXCLUSIV // În plin scandal legat de poluarea record din Bucureşti şi Ilfov, lângă Capitală ar urma să fie construite două incineratoare de ardere a cadavrelor de la fermele de păsări. Activist: "Pot crea probleme şi prin mirosul neplăcut" sursa foto: pixabay Eveniment

Un nou scandal privind poluarea ar putea izbucni într-un județ din apropierea Capitalei, într-un moment în care aerul din București este deja irespirabil, iar autoritățile depășite de situație. Două incineratoare de ardere a cadavrelor provenite de la păsări sunt pe cale să fie construite la fostele ferme Avicola Crevedia. Acest proiect apare într-un moment în care tot mai multe voci au atras atenția asupra poluării în creștere din București-Ilfov și din împrejurimile Capitalei, cauzată de arderea necontrolată a deșeurilor. Mai mult, printre cele mai mari surse de poluare din Bucureşti şi Ilfov se numără exact arderile (mai mult sau mai puțin legale) de deşeuri...

UPDATE, 25 ianuarie, ora 21.35 - Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat luni seară pe B1 TV că la el nu au ajuns până acum informații legate de acest subiect, însă arderea cadavrelor provenite de la păsări „nu este o soluție bună”, mai ales dacă se îmntâmplă la marginea unui mare oraș.

„Dacă există asemenea proiecte, înseamnă că ele sunt depuse la autoritatea de mediu competentă, nu au ajuns la mine aceste informații până acum, dar mai ales în cazul Bucureștiului trebuie să ne uităm de două ori când facem un pas în stânga sau în dreapta. Nu cred că este o soluție bună, în niciun caz. Dacă aceste soluții sunt inevitabile, locația trebuie să fie aleasă în așa fel încât să aibă un impact cât mai mic asupra unei aglomerări urbane cum este Bucureștiul și, cu siguranță,cheltuielile de transport nu vor fi atât de mari încât să nu fie suportabile în cazul unor agenți economici. Arderea, în sine, este ultima soluție pentru că trebuie să vedem ce se poate face pe biomasă, biogaz, pe recuperarea de proteine acolo unde este posibil și, doar în ultimă instanță, să ajungem la metoda cea mai costisitoare și poate cea mai poluantă, adică arderea”, a spus ministrul Mediului.

 

Incineratoare de ardere a cadavrelor, pe cale să fie construite la fostele ferme Avicola Crevedia

 

Compania care controlează fostele ferme Avicola din localitatea dâmbovițeană Crevedia, S.C. VITALL S.R.L., anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ”Instalare incineratoare cadavre in incinta Fermei 3” propus a fi amplasat în comuna Crevedia.

Societatea propune amplasarea pe platforma betonată existentă a unei unități de incinerare compusă din două incineratoare pentru materiale de categoria a II-a (cadavre păsări provenite din fermele proprii) cu o capacitatea de încărcare maximă de 850 kg/șarjă fiecare, amplasate în incinta Fermei nr. 3.

Potrivit proiectului, cea mai apropiata locuință este situată la peste 500 m (730 m) față de locația unde se va instala unitatea de incinerare, ferma 3.

Emisiile generate de activitatea de incinerare unt compuse din urmatoarele noxe: pulberi, oxizi de azot, oxizi de sulf si monoxid de carbon. Cantitatea de cenușa estimată a rezulta în urma incinerării unei sarje de deșeuri animaliere este de circa 13 tone/an.Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

Activiștii de mediu precizează că aceste incineratoare pot deveni o sursă de poluare, atât pentru locuitorii din Crevedia, cât și pentru bucureșteni, așa cum în trecut au existat numeroase probleme ecologice.

 

Ce spun activiștii de mediu

 

Contactat de B1.RO, Dan Trifu, reprezentant Eco Civica a atras atenția asupra activităților de tratare și de prelucrare a cadavrelor de animale și a deșeurilor de la abatoarele din apropiere de București.

“Similar ar trebui să ne gândim la ecarisajul care a existat la abatorul din București și la ecarisajul care a fost lângă Glina. Acestea creau probleme, mai ales prin mirosul nepălcut. Hai, să zicem că de filtrat, vom filtra. Cei de la Crevedia s-au gândit să contruiască abatoarele proprii și probabil să colecteze și din zonă și atunci să aibă un flux continuu de ardere, ceea ce nu este deloc agreabil pentru locuitorii din zonă. Mai ales că avem și Legea mirosurilor care trebuie respectată. Aceasta este în vigoare. Asta este marea problemă și sper ca Agenția de Mediu și Garda de Mediu să lucreze corect, să verifice și să monitorizeze atent emisiile, să fie respectați toți parametrii. Nu se recomandă lângă zonele locuite și trebuie îndepline niște măsuri stricte”, a precizat reprezentantul Eco Civica.

Nici măcar legislația care a fost înăsprită de curând nu pare să descurajeze construirea unor astfel de incineratoare care s-ar putea transforma în adevărate surse de poluare.  

Așa numita Lege a mirosurilor, promulgată pe 10 iulie, a instituit măsuri și sancțiuni împotriva activităților economice care cauzează ”disconfort olfactiv”. Mai exact, legislația include o prevedere prin care primarii primesc dreptul a sancționa activitățile care generează mirosuri neplăcute, inclusiv fermele zootehnice aflate în apropierea zonelor rezidențiale.

Întrebat despre eventuale pericole pe care incineratoarele le-ar putea reprezenta pentru locuitori, primarul localității Crevedia, Petre Florin, susţine însă că nu vor exista probleme:

“Nu are nicio legătură cu poluarea, vă dați seama, va fi folosită tehnologie modernă. Va fi un incinerator modern, deci nicio legătură cu poluarea și sincer să fiu, decât cum s-a întâmplat până acum, e mult mai bine așa”, a precizat edilul pentru B1.RO.

 

Poluarea aerului a atins un nivel maxim în București-Ilfov

 

Construirea celor două incineratoare are loc într-un context în care un nou record al poluării aerului din Capitală a fost înregistrat la sfârșit de săptămână. Aerul a fost din nou irespirabil pentru bucureșteni, iar autoritățile par depășite de situație.

Măsurătorile independente arătau, de exemplu, pe o stradă din Sectorul 5, depășiri de aproape 600% pentru cele mai periculoase particule care ajung în plămânii oamenilor. În cele opt puncte de monitorizare a calității aerului din București și Ilfov s-au înregistrat valori de trei ori mai mari ca în mod normal.

Datele oficiale indică Titan și Cercul Militar ca zone unde s-au înregistrat depășiri ale poluanților, aproape triplu față de valoarea limită. 

Autoritățile confirmă, constată, dar dau vina pe trafic și pe sistemele de încălzire: „Este importantă gestiunea eficientă a traficului pentru a nu se produce noi creșteri ale concentrațiilor. În acest sens, au fost informate autoritățile publice locale”, a declarat Andrei Corlan, consilier la Garda de Mediu București. Recent, Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că Garda de Mediu din București reacționează greu deoarece are doar 10 angajați. Acest lucru se va schimba, însă, căci angajații Gărzii vor fi ajutați și de polițiști locali.

Citeşte mai multe despre:   Bucuresti,   poluarea aerului,   Dambovita