Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dr. Adrian Marinescu, despre reinfectarea cu coronavirus: „Chiar dacă am trecut prin infecție, măsurile de prevenție rămân aceleași”

Dr. Adrian Marinescu, despre reinfectarea cu coronavirus: „Chiar dacă am trecut prin infecție, măsurile de prevenție rămân aceleași”

Un articol de: Andrei Ștefan - 04 Sep 2020, 13:18
Dr. Adrian Marinescu, despre reinfectarea cu coronavirus: „Chiar dacă am trecut prin infecție, măsurile de prevenție rămân aceleași” Foto: https://www.facebook.com/Dr-Adrian-Marinescu Eveniment

Dr. Adrian Marinescu, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a explicat că persoanele care s-au infectat cu COVID-19 și s-au vindecat ulterior trebuie să continue să folosească aceleași măsuri de prevenție (distanțare și dezinfectare), deoarece există șanse să se reinfecteze.

 

Dr. Adrian Marinescu, despre reinfectarea cu COVID-19„S-a vorbit mult despre reinfectare în ultimul timp, dar, cel puțin până în prezent, de cele mai multe ori, n-a fost vorba de o reinfectare, ci de o formă prelungită de boală. Testul real time PCR are minusuri și nu poate să facă diferența între infecția activă și ceea ce înseamnă fragmente de virus mort", a precizat medicul pentru TVR.

„Chiar dacă am trecut prin infecție, indiferent de forma pe care am făcut-o, măsurile de prevenție rămân aceleași, pentru că nu știm sigur dacă suntem într-adevăr imuni și dacă într-adevăr nu ne vom îmbolnăvi din nou cu o altă tulpină sau în condițiile în care anticorpii scad”, a concluzionat acesta.

 

Dr. Adrian Marinescu, despre imunizarea în masă

 

Referitor la imunizarea în masă, medicul primar de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, a explicat, pentru B1.RO, că aceasta se obține foarte greu, iar costurile pot fi uriașe.

Momentan, doar Suedia mai urmează acest model, plătind însă un preț pentru această strategie – doar 6,1% dintre suedezi au dezvoltat anticorpi, cu mult sub nivelurile considerate suficiente pentru a obține imunitate în masă chiar și parțială, în condițiile în care numărul deceselor înregistrate în Suedia, în prima parte din 2020, reprezintă un record în ultimii 150 de ani.

Dr. Adrian Marinescu spune că strategia imunizării este extrem de riscantă: se poate ajunge greu la imunizare, bilanțul deceselor pe parcurs ar putea fi mare, iar sistemul sanitar ar putea ajunge în colaps din cauza numărului prea mare de bolnavi.

„Imunizarea în masă se obține greu. Asta ar înseamna să avem 60-70% din populație, pentru ca lucrurile să fie într-adevăr stopate. În cazul gripei spaniole, din 1918, nu s-a atins acest procent, deși numărul de decese a fost mare. Și atunci a fost o perioadă de cel puțin doi ani de zile. Gheorghe Moroșan, ucigaşul de la Oneşti, mărturie oribilă în faţa anchetatorilor. I-a şocat chiar şi pe cei mai experimentaţi criminalişti!

Nu doar că vorbim despre un număr mare de decese într-o perioadă scurtă de timp, dar apare o presiune și o depășire a sistemului medical și atunci lucrurile scapă de sub control. În Italia a fost o imunizare nedorită. Au avut un sistem medical performant, dar nu au reușit să facă față. Imunizarea se obține greu și ar fi un efort mare pentru toată lumea. 

Probabil că varianta de mijloc, cea echilibrată este cea mai bună. Ne ducem viața înainte, facem ce avem de făcut, în condiții de prudență. Este o normalitate în stare de pandemie”, a declarat dr. Adrian Marinescu, pentru B1.RO.

Citeşte mai multe despre:   Adrian Marinescu