Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dragobete 2021. De când sărbătoresc românii Dragobetele și ce semnificație are această zi

Dragobete 2021. De când sărbătoresc românii Dragobetele și ce semnificație are această zi

Un articol de: Beatris Ionita - 24 Feb 2021, 07:17
Dragobete 2021. De când sărbătoresc românii Dragobetele și ce semnificație are această zi Sursa foto: Unsplash Galerie foto (1) Eveniment

Dragobetele se sărbătorește în fiecare an pe 24 februarie, fiind o zi închinată iubirii curate, dar și una dintre cele mai vechi tradiții ale poporului român. 

În acestă zi îndrăgostiții se răsfață cu daruri și momente tandre, iar cei care nu au încă o pereche, găsesc prilejul de a o căuta.

 

Când a apărut sărbătoarea de Dragobete și simbolistica acesteia

 

Ziua de Dragobete marchează atât sfârșitul iernii cât și începutul primăverii și renașterea naturii, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești, deoarece începe postul Paștelui. Se spune că din această zi oamenii se înseninează și lasă în urmă frigul și urâtul de peste iarnă.

 

Cine a fost Dragobete

 

Dragobete este patronul dragostei în tradiția populară românească, un personaj preluat de la vechii daci, corespondent al lui Cupidon sau cu Eros. Totodată este considerat și un duh poznaș și capricios căruia trebuie să îi câștigi bunăvoința, respectând tradițiile de pe 24 februarie. În noaptea de 23 spre 24 februarie apare în visele bărbaților și îi învăță totul despre dragoste.

Numit și “Cap de primăvara”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Pasărilor”, se crede că a fost fiul Babei Dochia, în tinerețe de o frumusețe nepământeană, și al Duhului muntelui.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

Legenda spune că Dragobete era un cuceritor și un fecior iubit de toată lumea, însă într-o zi ar fi întâlnit un înțelept care l-a pus în munte și l-a învățat totul despre plante și animale. Se crede că după moarte s-a transformat într-o plantă care apare primăvara devreme, numita Năvalnic.

Așadar, Dragobete devine, în credința populară, stăpânul păsărilor și al plantelor. Coincidență sau nu, se spune că în această zi și păsările care au nu au migrat își pregătesc cuiburile și încep să se împerecheze.

 

Ce este planta Năvalnic și ce semnificație are de Dragobete

 

Năvalnicul este o planta de leac care are numeroase calități terapeutice dar îi sunt atribuite și puteri magice, fiind considerată aducătoare de noroc în dragoste și în afaceri pentru cel care o poartă asupra lui atât proaspătă cât și uscată.
Planta trebuie culeasă chiar pe 24 februarie și dusă la biserică spre a fi sfințită sau descântată de femei. Mai apoi este așezată la loc de cinste: în sân, în scalda nou-născutului, la brâu, sub streașina casei. 

Se spune că atunci când fetele necăsătorite poartă asupra lor un fir de năvalnic sau o cultivă se căsătoresc foarte repede.

 

Frunze de Năvalnic

 

Tradiții și superstiții în ziua de 24 februarie

 

Una dintre cele mai populare tradiții de Dragobete este Zburătoritul. Tinerii obișnuiesc să meargă în pădure și să culeagă buchete de flori. La ora prânzului, fetele fug spre casă, iar feciorii le fugăresc spre a le prinde și le săruta. Dacă băiatul ii e drag fetei, aceasta se lăsă prinsă și sărutată, iar acest moment echivalează cu logodna.  Din acest obicei s-a născut și zicala “azi e Dragobetele, se sărută fetele”.

În trecut, fetele obișnuiau sa strângă în această zi zăpadă din locuri curate și în special de pe florile de fragi considerată zăpada zânelor și să se spele pe față cu apa rezultată din topirea acesteia pentru a fi frumoase precum zânele.

În noaptea de 23 spre 24, fetele care vor sa se căsătorească își pun sub pernă busuioc sfințit pentru a-și găsi ursitul.

Se spune că cine participă la această sărbătoare de Dragobete, va avea o sănătate de fier până anul viitor și va fi ferit de febră ori alte boli. Ei vor avea un an vesel, plin de împliniri și cu bogății.

Dacă plouă de Dragobete este un semn al unei primăveri timpurii și frumoase.

Se spune că de Dragobete, oamenii în vârstă trebuie să aibă grijă de animalele din ogradă, dar și se păsările cerului, deoarece acestea se împerechează în această zi.

Se spune că trebuie să petreci în ziua de Dragobete și să atingi măcar o persoană de sex opus, altfel nu vei fi doar singură, ci te va ocoli norocul tot anul.

Cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul.

 

Ce nu ai voie să faci de Dragobete

 

Pentru că sărbătoarea este și una a renașterii naturii, nu se sacrifică și nu se cumpără animale în ziua de Dragobete

Tinerii nu au voie sa plângă în această zi, deoarece vor avea parte de necazuri în următoarea perioadă.

De Dragobete nu se fac munci grele, însă se face curățenie în casă pentru ca anul ce vine să fie cu spor, belșug ai dragoste.

Se mai spune ca cei care nu sărbătoresc în acesta zi sunt blestemați să nu poată iubi în restul anului.

 

Citeşte mai multe despre:   Dragobete,   semnificatie