Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Dragoș Petrescu: ”Singura şansă a României la un viitor mai bun la dezvoltare este reforma reală a educaţiei şi sănătăţii”

Dragoș Petrescu: ”Singura şansă a României la un viitor mai bun la dezvoltare este reforma reală a educaţiei şi sănătăţii”

Un articol de: Catinca Giosanu - 26 Noi 2020, 23:09
Dragoș Petrescu: ”Singura şansă a României la un viitor mai bun la dezvoltare este reforma reală a educaţiei şi sănătăţii” Sursa Foto: Inquam Photos Eveniment

Președintele Coaliției pentru Dezvoltarea României, Dragoș Petrescu, a declarat, joi seară, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este vital pentru țara noastră și că aceasta este singura noastră şansă la un viitor mai bun.

”Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este vital pentru România ca economie și mai ales ca societate în următorii ani. Scopul său este pe de o parte să sprijine statele membre să atenueze impactul social și economic al pandemiei și, pe de altă parte, să ajute economiile și societățile să fie mai sustenabile, mai reziliente și mai pregătite pentru provocările și oportunitățile reprezentante de tranziția verde și de tranziția digitală. 

Ne bucurăm pentru faptul că draftul PNRR este lansat, în sfârșit. Sunt chiar mându că suntem printre primele șase țări din Europa cu acest plan draft prezentat astăzi, în dezbatere publică, deși credem că ar fi fost mai eficient ca această dezbatere să fi fost înainte ca Executivul să elaboreze draftul supus atenției. Considerăm acea configurare pe cei șase piloni făcută de Comisia Europeană (PE) extrem de inspirată, tranziție verde, digitalizare pe productivitate, competitivitate, rezidență instituțională, coeziune socială, garanția pentru copii și tineri. Avem practic direcțiile către acele reforme structurale către care trebuie să se îndrepte reforme care vor duce, sperăm, la o Românie mai agilă, mai rezilientă, mai puternică în fața unor eventuale viitoare crize, indiferent de natura lor. Sperăm, de asemenea, să regăsim toți acești piloni în cadrul PNRR.”, a declarat Dragos Petrescu, joi seară, la evenimentul de lansare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

 

 

”România trebuie să înceteze să mai aibă salarii mici”

 

 

De asemenea, coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României a subliniat că România trebuie să înceteze să mai aibă salarii mici drept principal atu în atragerea de investiţii.

”La o privire generală asupra documentului lucrat de către Executiv, apreciem în mod pozitiv faptul că Guvernul dorește ca PNRR să promoveze investițiile și să sprijine crearea de locuri de muncă. Nu ne este, însă, clar, ce tipuri de finanțări vor fi disponibile pentru mediul privat, către ce tipologie de proiect vor putea merge acestea, sub ce formă, credite, granturi, sau ce mixt de instrumente de finanțare aveți în vedere pentru antreprenori. Aş reaminti aici propunerea Coaliţiei pentru Dezvoltarea României de înfiinţare de urgenţă a unei Bănci de Dezvoltare a României, o condiţie esenţială pentru accesarea pachetelor de finanţare existente şi propuse la nivelul instituţiilor europene în scopul acoperirii necesităţilor specifice României. România trebuie să înceteze să mai aibă salarii mici drept principal atu în atragerea de investiţii”, a adăugat oficialul CDR.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

 

 

”Proiectele de educaţie, sănătate şi social ar trebuie să ocupe un loc mai solid în cadrul PNRR

 

 

Mai mult decât atât, Petrescu a spus că sistemele de Educaţie şi de Sănătate au nevoie de reforme şi investiţii importante pentru dezvoltare.

”Considerăm că proiectele de educaţie, sănătate şi social ar trebuie să ocupe un loc mai solid în cadrul PNRR. În această perioadă de criză au ieşit cu atât mai mult la iveală problemele majore pe care le avem în sistemele de educaţie şi de sănătate şi probleme ce ţin de nivelul de trai foarte scăzut al multor concetăţeni ai noştri. Membrii CDR consideră că singura şansă a României la un viitor mai bun la dezvoltare este reforma reală a educaţiei şi sănătăţii”, a mai spus Dragoş Petrescu.

Citeşte mai multe despre:   Dragos Petrescu,   PNRR,   salarii,   educatie