Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment După contrele cu Guvernul, Președintele Iohannis revine la politica externă. Ambasadorii Spaniei, Iranului, Japoniei, Macedoniei și Tunisiei, primiți la Cotroceni

După contrele cu Guvernul, Președintele Iohannis revine la politica externă. Ambasadorii Spaniei, Iranului, Japoniei, Macedoniei și Tunisiei, primiți la Cotroceni

Un articol de: B1.ro - 22 Noi 2018, 16:23
După contrele cu Guvernul, Președintele Iohannis revine la politica externă. Ambasadorii Spaniei, Iranului, Japoniei, Macedoniei și Tunisiei, primiți la Cotroceni Eveniment

Președintele Iohannis i-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorii Spaniei, Iranului, Japoniei, Macedoniei și Tunisiei, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare. 

În acest context, șeful statului și-a exprimat încrederea cu privire la continuarea dinamicii pozitive a relațiilor bilaterale privilegiate, de Parteneriat strategic, dintre România și Regatul Spaniei.

Ambasadorul spaniol a transmis, la rândul său, aprecierea deosebită a ţării sale faţă de Parteneriatul Strategic, faţă de cooperarea foarte bună din cadrul UE şi NATO, precum şi faţă de rolul strategic al României în regiune şi pe Flancul estic al Alianţei. Domnul Manuel Larotcha Parada a manifestat sprijinul țării sale pentru derularea Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene şi aprecieri deosebite pentru comunitatea românească din Spania, foarte bine integrată şi cu un aport substanțial la economia spaniolă. Totodată, a avut loc un schimb de opinii asupra perspectivelor finalizării acordului dintre UE şi Regatul Unit privind Brexit”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Totodată, președintele a evocat relația tradițională de colaborare dintre țara noastră și Republica Islamică Iran. De partea cealaltă, oficialul iranian i-a transmis președintelui dorința de aprofundare a acestei relații în diverse domenii, cu precădere în cel economic.

„În cadrul discuției cu ambasadorul Japoniei, domnul Hitoshi Noda, a fost exprimată aprecierea pentru dialogul politic activ din ultima perioadă și posibilitățile de cooperare cu privire la o arie largă de domenii de interes. Președintele României a evocat, în acest sens, importanța vizitei de la începutul acestui an a Prim-ministrului Shinzō Abe în țara noastră, care a demonstrat calitatea relațiilor bilaterale dintre România și Japonia, prilej cu care a fost convenită ridicarea nivelului relaţiilor româno-japoneze la cel de Parteneriat Strategic.  Președintele Klaus Iohannis a exprimat, totodată, încrederea pentru continuarea traiectoriei pozitive a relațiilor bilaterale dintre cele două țări pe o multitudine de domenii de interes, precum apărare, economie și cultură. Ambasadorul Hitoshi Noda a felicitat România cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, precum şi pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, apreciind că aceasta va contribui pozitiv atât la dezvoltarea relațiilor dintre Japonia și România, cât și la cele dintre Japonia și UE”, mai arată comunicatul.

În ceea ce privește Macedonia, președintele Iohannis a reiterat sprijinul României pentru aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană, dar și la NATO, subliniând interesul statului nostru pentru consolidarea relațiilor bilaterale, inclusiv pe plan economic. Ca răspuns, ambasadorul macedonean i-a mulțumit pentru sprijinul constant al României în ceea ce privește aspirațiile europene și euroatlantice ale statului pe care îl reprezintă la București, dar și dorința de a lucra intens pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale.

„În cadrul discuției cu ambasadorul Republicii Tunisiene, doamna Raja Jhinaoui Ben Ali, cei doi interlocutori au remarcat simbolismul anului 2018, din punctul de vedere al aniversării a 55 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Tunisiană și a fost apreciată evoluția pozitivă a relațiilor bilaterale dintre cele două țări, exprimându-se, totodată, necesitatea de a consolida cooperarea în domenii de interes reciproc tradițional, precum educația și cultura, dar și la nivel economic”, conchide comunicatul.

Întâlnirile președintelui vin în contextul zbuciumat din politica internă de la București, după ce, joi, Klaus Iohannis a refuzat să valideze noile propuneri ale PSD privind portofoliile din Transporturi și Dezvoltare, acesta afirmând că nu va accepta „noi numiri de miniștri până la Sărbătorile Centenarului”.

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Ambasador