Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ecograful bunicii: Metodă stăveche utilizată în Maramureș pentru a afla sexul fătului

Ecograful bunicii: Metodă stăveche utilizată în Maramureș pentru a afla sexul fătului

Un articol de: - 14 Iul 2016, 17:35
Foto: adevarul.ro Eveniment

Despre satele din Maramureș se știe că abundă în obiceiuri, tradiții și multe superstiții. O astfel de tradiție este și aflarea sexului fătului utilizând o piesă de la mașina de țesut, anume "bota începătoare", adică tija pe care este legată urzeala pentru a începe țesătura.

Maria Zapca din Săpânța este o viitoare bunică și specialistă în țesutul de război. Imediat ce pânza ei va începe să crească și să formeze sul pe războiul de țesut, va folosi piesa utilajului pentru a afla dacă va fi bunica unui băiețel sau a unei fetițe, scrie adevarul.ro.

”De câte ori am ieşit, niciodată nu m-am înşelat. Am ieşit la pretene, la cunoştinţe, aici tătă lumea face aşa. De mult, aşa făceau femeile. Nu era ecograf pe vremea aia. Şi după ce o fo’, n-o mărs nime’ la ecograf. Aşa aflau femeile ce au: dacă au băiat sau fată. Dacă erau curioasă să afle ce au, nu mereau la ecograf. Luau începătoarea”, laudă viitoarea bunică metoda străveche.

De altfel, la Săpânța, se păstrează cu conștiintate obiceiurile și tradițiile moștenite din strămoși, încă se mai fac șezători, și nu doar de dragul spectacolului.

Citeşte mai multe despre:   maramures
 
Loading...