Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Elevii ar putea beneficia de transport gratuit până la școală: Care sunt condițiile  

Elevii ar putea beneficia de transport gratuit până la școală: Care sunt condițiile  

Un articol de: Redacția B1.ro - 20 Ian 2020, 20:23
Eveniment

Ministrul Educației, Monica Anisie, anunță că elevii ar putea beneficia de transport gratuit până la școală, arătând carnetul de note vizat la zi. Anunțul a fost făcut, luni, în urma unor negocieri purtate de ministru cu reprezentanții elevilor din toată țara. 

Decizia a fost luată în contextul în care, din cauza unor neclarități din legislație, sunt elevi care fac autostopul pentru a putea ajunge la timp la ore, riscându-și astfel viața, așa cum s-a întâmplat în cazul adolescentelor din Caracal. 

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, în cadrul întâlnirii s-a convenit, printre altele, ca ministerele responsabile să elaboreze un proiect de act normativ care să prevadă ca începând cu anul școlar 2020-2021, elevii să circule gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară. 

Redăm, mai jos, comunicatul de presă al Ministerului Educației: 

La inițiativa ministrului educației și cercetării, Monica Anisie, în ultimele două săptămâni au avut loc mai multe întâlniri interministeriale pe tema asigurării transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu.

Astăzi, la sediul ministerului, a avut loc o nouă întâlnire de lucru convocată de ministrul Monica Anisie. Au răspuns invitației domnul Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, domnul Ionel Scrioșteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, însoțiți de echipele tehnice, precum și reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța.

În cadrul întâlnirii au fost convenite următoarele:

Pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

Ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale;

Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ.

Elevii au confirmat participarea la întâlnirea de lucru de săptămâna viitoare, care are drept temă discutarea hotărârii de Guvern menite să abroge HG 863/2016.
 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Educatiei
 
Loading...