Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Emil Boc, despre felul în care se calculează rata incidenței cazurilor de COVID-19: Incorectitudinea criteriilor de la nivel național omoară economia Clujului. Experții în sănătate nu trebuie să trăiască cu capul în nori

Emil Boc, despre felul în care se calculează rata incidenței cazurilor de COVID-19: Incorectitudinea criteriilor de la nivel național omoară economia Clujului. Experții în sănătate nu trebuie să trăiască cu capul în nori

Un articol de: Elena Stanciu - 19 Feb 2021, 10:32
Emil Boc, despre felul în care se calculează rata incidenței cazurilor de COVID-19: Incorectitudinea criteriilor de la nivel național omoară economia Clujului. Experții în sănătate nu trebuie să trăiască cu capul în nori Foto: facebook.com/EmilBoc Eveniment

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, este foarte nemulțumit de modul în care se calculează rata incidenței cazurilor de coronavirus. ”Pur și simplu incorectitudinea criteriilor de la nivel național omoară economia Clujului”, spune edilul, care atrage atenția asupra faptului că este evident că în zonele în care se fac mai multe testări, numărul cazurilor de îmbolnăvire este mai mare, cum este și cazul municipiului pe care îl administrează.

 

Primarul Emil Boc, nemulțumit de calculul ratei incidenței cazurilor de coronavirus

 

„Pur și simplu incorectitudinea criteriilor de la nivel național omoară economia Clujului. Acum o spun cu responsabilitate maximă. Am atras atenția de atâtea ori, dar din nefericire nimic nu se întâmplă. Acum am ajuns cu cuțitul la os. Pur și simplu sectoare importante ale economiei clujene sunt puse la pământ datorită faptului că nu se ponderează rata de incidență cu numărul de teste. Încă o dată și a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții”, a declarat Emil Boc, la Napoca FM.

Edilul din Cluj-Napoca susține și că printre cei mai afectați de ”criteriile incorecte” în funcție de care se calculează rata incidenței sunt elevii din anii terminali care nu pot merge la școală.

”De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la școală, sunt din ani terminali și e destinul lor în joc, pentru că din nou aceste criterii nu ponderează cu numărul de teste. Corect ar fi să se calculeze rata de incidență din numărul de teste care se fac. Acum am ajuns victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni mai bine înstăriți financiar și merg și își fac teste. Eu am fost susținătorul testării. Testarea și respectarea regulilor sunt soluția ideală de a ieși din această pandemie, dar, să aplici mecanic niște indici fără să ții cont că în unele părți se testează, mai puțin mi se pare greșit”, a mai spus Boc.

 

Emil Boc: E evident că dacă ai mai multe teste și procentul de bolnavi e mai mare

 

Emil Boc a a mai spus că experții în sănătate ”nu trebuie să trăiască cu capul în nori” și că nu este corect să se aplice aceeași unitate de măsură în zone în care trestările nu se fac în același ritm.  S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

„Probabil că la București sunt șase sectoare și o singură entitate, probabil că acolo numărul de teste se raportează la populația Bucureștiului, scapă de această problemă. Ei adună toate testele din cele șase sectoare, care de fapt sunt șase județe, iar noi testăm cât testează Bucureștiul, iar ei sunt șase județe, iar noi unul singur.

Decizia o iau experții din sănătate, dar aceștia nu trebuie să trăiască cu capul în nori. Cum e posibil să se aplice aceeași unitate de măsură, dacă se fac testări diferite, de zece ori mai mare? E evident că dacă ai mai multe teste și procentul de bolnavi e mai mare, fir-ar să fie în lumea asta că nu e teoria lui Pitagora. Sper ca acești experți să pondereze în ședințele viitoare și să ia deciziile adecvate”, a mai spus Emil Boc.

Potrivit raportării de joi a Grupului de Comunicare Strategică, județul Cluj se află, în acest moment în scenariu galben, cu o rată a  incidenței cazurilor de COVID-19 de 2,43 la mia de locuitori. De la începutul pandemiei, aici au fost confirmate 38.265 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care 175 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore.

Citeşte mai multe despre:   Emil Boc,   primar Cluj Napoca,   rata infectare coronavirus