Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Epidemie de cezariene în România: Avantaje, riscuri şi statistici comparative cu naşterea naturală

Epidemie de cezariene în România: Avantaje, riscuri şi statistici comparative cu naşterea naturală

Un articol de: - 19 Mai 2011, 18:04
Foto: mediafax.ro Eveniment

Şeful clinici  de Obstretică şi Ginecologie a Spitalului Elias, Radu Vlădăreanu susţine că numărul naşterilor prin cezariană în România  a crescut foarte mult în ultimii 5 ani. Potrivit medicului ginecolog, țara noastră urmează în această privință un trend mondial.

"Peste tot în ultimii cinci ani a fost înregistrată o creştere a acestei incidenţe. Cred că ţine de schimbările care au avut loc în societate. Mult mai multe femei găsesc mai confortaibilă cezariana decât travaliul naşterii vaginale", a explicat Vlădăreanu, pentru Mediafax.

Potrivit doctorului, riscul acestei creșteri pentru sistemul sanitar ar putea fi o avalanșă de procese de malpraxis.

"Aceasta este considerată o cauză a epidemiei de cezariene. Dacă operaţia iese prost ni se spune că de ce nu am făcut cezariană. Dacă iese prost cezariană, suntem întrebaţi de ce nu am lăsat femeia să nască vaginal. În departamentul nostru solicitarea este crescută, dar nu peste 50 la sută. Probabil 20-25 solicită intempestiv operaţia, restul au indicaţii medicale", a susţinut Vlădăreanu.

Vlădăreanu a adăugat că decizia finală aparține femeii gravide, iar singura prioritate este ca proaspetele mămici și bebelușii să ajungă acasă.

"Epidemia în cezariene a cuprins însă mai toată lumea, excepţie făcând ţările lumii a treia şi cele nordice, în acest ultim caz fiind vorba despre altă cultură. În schimb, SUA, care se lăudau cu numărul mare de naşteri vaginale, acum au o creştere explozivă de cezariene. La fel şi ţările meditereneene, spre exemplu, Grecia şi Italia care nici nu mai raportează acest tip de naşteri", a mai spus medicul.

În opinia Medicului nu se poate vorbi despre avantaje sau dezavantaje ale unui tip de naștere, întrucât ambele variante au plusuri și minusuri. În cazul nașterii normale se pare că riscurile mamei sunt mai mici, dar la cezariană nou-născutul este mai în siguranță.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, în perioada 2005 – 2009 numărul operațiilor de cezariană a crescut de la 47.255 pe an, la 63.680 pe an.

Citeşte mai multe despre:   nastere
 
 
 
Loading...