Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Episcopul Hușilor, Ignatie: Sfânta Parascheva nu va putea fi carantinată vreodată. Bisericii aproape i s-a pus pe cap o pernă, să nu mai respire / Autoritățile sunt neputincioase în a gestiona epidemia

Episcopul Hușilor, Ignatie: Sfânta Parascheva nu va putea fi carantinată vreodată. Bisericii aproape i s-a pus pe cap o pernă, să nu mai respire / Autoritățile sunt neputincioase în a gestiona epidemia

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 09 Oct 2020, 20:08
Episcopul Hușilor, Ignatie: Sfânta Parascheva nu va putea fi carantinată vreodată. Bisericii aproape i s-a pus pe cap o pernă, să nu mai respire / Autoritățile sunt neputincioase în a gestiona epidemia Foto: Episcopia Hușilor Eveniment

Episcopul Hușilor, Ignatie, a criticat extrem de dur decizia autorităţilor de a interzice accesul pelerinilor din afara Iașului la racla cu moaștele Sfintei Parascheva. Acesta a remarcat ironic faptul că, potrivit decidenților politici, coronavirusul pare să aibă o preferință specială pentru enoriași, căci restricțiile cele mai dure îi visează mereu pe aceștia. 

Preotul a mai remarcat faptul că, în decizia luată, autoritățile au pornit de la premisa că pelerinii sunt niște infractori care nu vor respecta regulile. Ierarhul a mai afirmat că politicienii au luat aceste hotărâri deloc inspirate pentru că pur și simplu nu sunt în stare să gestioneze lucid și coerent epidemia de COVID-19. 

Totodată, el a deplâns situația în care a ajuns Biserica, „permanent forţată de contextul unor restricţii ofensatoare să-şi apere tot timpul legitimitatea prezenţei sale în sfera publică şi dreptul la trăirea actului credinţei, fapt care este echivalent cu tentativa de a-i pune pe cap o pernă, ca să nu mai respire deloc”.

 

Ignatie, ironic: Restricţiile trebuie înăsprite doar de sărbătorile creştine, ca nu cumva coronavirusul, care are o preferinţă obsesivă pentru mediul religios, să se multiplice vertiginos

 

Episcopul Huşilor, care a fost și el testat pozitiv cu coronavirus, a criticat în termeni duri decizia autorităților de a interzice accesul la racla cu moaștele Sfintei Parascheva celor care nu au domiciul sau reședința în Iași. Preotul a remarcat faptul că pelerinajul „este cureaua de transmisie specială şi favorită” a coronavirusului și că decidenții au pornit din start de la premisa că pelerinii sunt niște infractori, niște oameni incapabili să respecte regulile sanitare, altfel absolut legitime în actualul context de criză sanitară.

„Că virusul stă mai abitir după colţul tuturor bisericilor, aşteptând liniştit, satisfăcut, încrezător şi dornic să-i înşface doar pe cei care sunt creştini ortodocşi şi fără buletin de Iaşi. Că identitatea unui om - cea din buletin, care acum se năpusteşte asupra sufletului din tine - poate deveni subiect de suspiciune, asuprire şi gâlceavă, exact ca în vremea totalitarismului ateu-comunist. Că restricţiile trebuie înăsprite, cu vădită consecvenţă, doar de sărbătorile creştine, ca nu cumva virusul, care are o preferinţă obsesivă şi compulsivă pentru mediul religios, să se multiplice vertiginos. Că oamenilor credincioşi nu trebuie să li se dea şansa, în timpul pelerinajelor, de a respecta, cu conştiinciozitate, recomandările sanitare absolut legitime, pentru că sunt consideraţi aprioric ca având, în mod natural, înclinaţia de a călca legea, adică, mai pe şleau, ca fiind potenţiali infractori. Că apostolii ateismului neomarxist şi fără vibraţii metafizice ar şti mai bine decât oamenii Bisericii, creştini şi slujitori, că sănătatea este un mare dar de la Dumnezeu şi că a-ţi iubi aproapele înseamnă şi a-l proteja de orice pericol care îi poate zdruncina sau fărâmiţa acest dar”, a afirmat episcopul Huşilor, potrivit unul mesaj publicat pe site-ul Episcopiei.

 

Episcopul Huşilor critică modul în care autoritățile au înțeles să gestioneze răspunsul la epidemia de coronavirus

 A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Ignatie a mai susținut că autoritățile au luat această decizie ce-i vizează pe credincioși deoarece „sunt neputincioase în a gestiona coerent şi lucid” epidemia de coronavirus. Preotul a mai spus că decidenții se iluzionează astfel cu gândul că pot evita „vârtejul apocaliptic epidemiologic” și vând românilor „iluzia că pot să ne scape de agentul patogen infinitezimal”.

„De aceea, încă de la instaurarea molimei în România, am fost purtaţi ca într-un carusel ameţitor şi ameninţător. Când stare de urgenţă, când stare de alertă, când posibilă relaxare, când restricţii. Odată epuizat ciclul, trebuia reluat obsesiv şi de la coadă la cap totul”, a mai susținut episcopul Hușilor.

Acesta și-a manifestat apoi convingerea că nu liderii țării ne vor scăpa de coronavirus și nici „limitările radicale ale drepturilor fundamentale şi garantate de Constituţie, inclusiv dreptul la libertatea religioasă”, ci personalul medical, responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a respecta regulile sanitare și credința noastră în Dumnezeu.

 

Ignatie deplânge situația în care a ajuns Biserica și vorbește despre o „tentativă de a-i pune pe cap o pernă, ca să nu mai respire deloc”

 

„Este trist că Biserica, care s-a comportat exemplar şi se va comporta şi pe mai departe responsabil, a trebuit să sufere cel mai mult, alături de cultură, sport şi educaţie, în aceste câteva luni de la instaurarea molimei în ţară. A fost umilită şi discriminată, ca să mă exprim în duhul veacului acesta", a mai afirmat Ignatie.

Acesta a deplâns apoi faptul că Sfânta Parascheva „nu mai poate fi cinstită cuviincios, în rânduială şi reculegere, cu respectarea normelor sanitare, pe vreme de pandemie, ci doar flancată ostentativ şi păzită scrutător de forţele de ordine, ca nu cumva vreun neieşean să transforme curtea Catedralei Mitropolitane în epicentrul infectării”.

Episcopul i-a criticat şi pe activiştii din mediul online, pe care i-a numit „hateri şi trolli de serviciu”, care refuză să accepte susţinerea oferită de Biserică spitalelor sau oamenilor nevoiaşi, prin donaţii financiare substanţiale, donaţii de aparatură medicală, alimente şi îmbrăcăminte.

„Biserica nu a fost şi nici nu este prigonită, ci, pur şi simplu, permanent forţată de contextul unor restricţii ofensatoare să-şi apere tot timpul legitimitatea prezenţei sale în sfera publică şi dreptul la trăirea actului credinţei, fapt care este echivalent cu tentativa de a-i pune pe cap o pernă, ca să nu mai respire deloc. Asta mi se pare mai grav decât orice tentativă de anihilare directă şi agresivă”, a mai susținut Episcopul Hușilor.

În concluzie, Ignatie a ținut să transmită: „să nu îşi închipuie apostolii lockdown-ului că o vor putea carantina vreodată pe Sfânta Parascheva. Ea este ferecată în biserica sufletului fiecărui moldovean, al fiecărui român, care a adăstat, smerit şi liniştit, la racla moaştelor ei, primind ajutor, binecuvântare, imbold spre bunătate şi dragoste, şi mireasmă de sfinţenie”.