Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cel mai utilizat erbicid din România este cancerigen: Substanțele sunt extrem de periculoase pentru buruieni și insecte, dar și pentru oameni (VIDEO)

Cel mai utilizat erbicid din România este cancerigen: Substanțele sunt extrem de periculoase pentru buruieni și insecte, dar și pentru oameni (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 13 Apr 2019, 18:42
Cel mai utilizat erbicid din România este cancerigen: Substanțele sunt extrem de periculoase pentru buruieni și insecte, dar și pentru oameni (VIDEO) Foto: pixabay.com Eveniment

Cel mai utilizat erbicid din România este cancerigen, iar acest lucru a fost dovedit în instanță. Liderii mondiali de pe piața pesticidelor au primit o nouă lovitură. Cele mai utilizate erbicide care au fost puse „lista neagră" sunt produse de trei mari giganți, și anume Monsanto, Bayer și Syngenta. Aceste produse sunt fatale pentru buruieni și insecte, dar pot fi periculoase și pentru oameni.

În luna mai a anului trecut, Comisia Europeană a interzis utilizarea a trei pesticide considerate vinovate de moartea albinelor. Acum, în premieră mondială, instanța a obligat corporaţia Monsanto să plătească despăgubiri uriaşe unui bărbat care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a utilizat ani de zile un pesticid produs de companie. Astfel, Monsanto va plăti 289 milioane de dolari lui Dewayne Johnson, un fost grădinar de 46 de ani. Acesta este bolnav de cancer în stadiu terminal și a dovedit în instanţă că pesticidul pe care l-a folosit ani la rând, Roundup, i-a provocat boala. Pesticidul este de fapt celebrul glifosat, cel mai utilizat erbicid din lume.

Avocaţii bărbatului au obţinut o victorie uriaşă în instanţă după ce au reuşit să demonstreze că firma producătoare nu a avertizat cu privire la pericolele la care se expun cei care utilizează Roundup timp îndelungat, potrivit cotidianul britanic The Guardian. De asemenea, instanţa a mai constatat că Monsanto „a acționat cu răutate sau opresiune". Procesul a durat o lună, iar Dewayne a fost prima persoană care a dat compania agrochimică în judecată, cu acuzația că substanţa chimică vândută sub marca Roundup cauzează cancer. 

După acest verdict, Monsanto a anunțat că intenționează să facă apel la această decizie. În timpul procesului, compania a prezentat studii pentru a demonstra că utilizarea Roundup este sigură şi că nu poate fi legată de cancer. Erbicidul este înregistrat în 130 de ţări, inclusiv România şi este aprobat pentru utilizare la mai mult de 100 de culturi. 

Totuși, în anul 2015, Agenţia pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat glifosatul ca fiind „probabil cancerigen pentru oameni". În urma publicării acestei informații, s-a declanșat un val de schimbări juridice şi provocări legislative.  

Puțini știu însă că glifosatul este cel mai utilizat erbicid și în România, chiar dacă este vândut sub mai multe denumiri comerciale. Substanţa ucide fulgerător buruienile acolo unde este aplicată, și asigură recolte bogate şi profitabile. Fermierii români au făcut nenumărate demersuri la Bruxelles pentru a putea utiliza în continuare glifosat, asta după ce Uniunea Eupeană a pus problema interzicerii acestuia. Motivul este că nu există un înlocuitor pentru această substanță. 

La finalul anului trecut, Comisia Europeană a aprobat utilizarea glifosatului pentru încă cinci ani. România a votat pentru prelungirea autorizaţiei de utilizare a glifosatului alături de alte 17 state comunitare.

În același timp, a crescut presiunea și asupra companiilor Bayer și Syngenta. Există o petiție care strâns peste de 150.000 de semnături în doar două zile împotriva Bayer, care cere ca gigantul să retragă recursul împotriva unei decizii de top a CE cu privire la interzicerea neonicotinoidelor.

Anul trecut, Tribunalul UE a decis să menţină interdicţia de utilizare a trei insecticide considerate responsabile de moartea în masă a albinelor şi a altor polenizatori. Pe data de 27 iulie, Bayer a declarat că va face recurs la hotărârea instanţei.LOVITURĂ pentru Pro TV! Încă o vedetă are COVID-19

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Monsanto,   Bayer,   Syngenta