Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Eurostat contrazice datele prezentate public de ministrul pentru diaspora: Andreea Păstârnac afirmase că mai mulți copii români s-au născut în 2016 în străinătate decât în țară

Eurostat contrazice datele prezentate public de ministrul pentru diaspora: Andreea Păstârnac afirmase că mai mulți copii români s-au născut în 2016 în străinătate decât în țară

Un articol de: - 03 Mai 2017, 16:02
Eurostat contrazice datele prezentate public de ministrul pentru diaspora: Andreea Păstârnac afirmase că mai mulți copii români s-au născut în 2016 în străinătate decât în țară Eveniment

Anul trecut, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în ţară. A spus-o Andreea Păstârnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, la o conferință privind politicile pentru tineret. Numai că afirmația ministrului nu este susținută și de Eurostat, exact organismul ale cărui date le-a menționat oficialul.

"Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetăţeni români în aceste comunităţi şi anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulţi copii în diaspora decât în România. Sunt nişte cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care tânăra generaţie îşi vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa şi în străinătate, de a lucra şi unde se regăseşte în acest ciclu şi România, ţara de origine", a precizat Păstîrnac la conferință.

Eurostatul a venit însă cu lămuriri suplimentare afirmând că nu există date disponibile pentru anul 2016, ultimele furnizate de organism fiind in urmă cu doi ani, conform RFI.

Eurostatul a mai precizat că modul în care sunt realizate statisticile permite doar cunoașterea numărului de copii născuți într-o țară într-un anumit an. Mai mult, dintre aceștia, Eurostat , bazându-se pe naționalitatea mamei, poate spune câți sunt străini, dar nu și naționalitate au. Baza de date a Eurostat îi va înregistra pur și simplu ca „străini”, fără a putea spune dacă sunt și români printre ei. Ce se poate spune despre „străini” este doar dacă mama are sau nu are naționalitatea unui stat membru al UE.

În viziunea Eurostat, datele prezentate de ministrul Andreea Păstârnac nu stau în picioare deoarec "astfel de concluzii nu pot fi trase din datele furnizate și expuse".

Citeşte mai multe despre:   diaspora,   copii,   Eurostat