Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Eurostat, rezerve vizavi de deficitul bugetar al României. Finanțele verifică datele

Eurostat, rezerve vizavi de deficitul bugetar al României. Finanțele verifică datele

Un articol de: - 26 Apr 2011, 16:54
Eurostat, rezerve vizavi de deficitul bugetar al României. Finanțele verifică datele Foto: unimedia.md Eveniment

Eurostat a anunțat că are anumite rezerve vizavi de calitatea datelor raportate de România privind deficitul bugetar din 2010, calculat după standardele ESA95, informează Mediafax. Instituția a reclamat incertitudinea impactului unor companii publice asupra deficitului.

"Eurostat îşi exprimă rezerva faţă de calitatea datelor raportate de România din cauza incertitudinilor privind impactul anumitor companii de stat asupra deficitului bugetar, a modului de raportare în sistemul ESA 95 a categoriei "alte conturi de încasări şi plăţi", cât şi a naturii anumitor tranzacţii financiare şi consolidării fluxurilor intra-guvernamentale", se arată într-un raport al Eurostat.

Comisia Europeană (CE) a ridicat, anul trecut, estimările privind deficitul României cu 0,3% la 5,7% și 8,6% din Produsul Intern Brut (PIB) după o reclasificare a unor companii de stat drept aparținând de bugetul de stat. Pentru anul 2010, reprezentanţii Ministerului de Finanțe au anunțat un deficit bugetar de 6,5% din PIB.

Rezultatele companiilor de stat, verificate de Ministerul Finanţelor

România se află pe locul 11 în Uniunea Europeană (UE) privind deficitul bugetar pe 2010, clasament condus de Irlanda și Grecia, însă se află printre membrii europeni cu cel mai redus nivel al datoriei publice.

În urma acestei sesizări venite din partea Eurostat, Ministerul Finanțelor a ordonat verificarea datelor raportate de companiile de stat.

Guvernul a stabilit, pe 20 aprilie, demararea unei investigații privind calitatea datelor privind situația financiară a unor companii de stat din perioada 2007-2009,  pentru identificarea discrepanțelor, rezultatele urmând a fi înaintate către Eurostat pentru înlăturarea suspiciunilor cu ocazia unei noi raportări, în septembrie 2011.

Citeşte mai multe despre:   Eurostat,   deficit bugetar,   pib,   finante